Нема награде из математике и физике коју Шушњари нису освојили

У породици Шушњар из Панчева признања из физике и математике са бројних домаћих и међународних такмичења више не могу ни да преброје, јер су Марко и Стефан освојили све што се могло освојити, а њиховим путем кренула је и 13 - годишња сестра Ања која је са научне Олимпијаде у Дохи донела бронзану медаљу.

Стефан је од 2018. године на Мастер академским студијама инжењерске физике у Милану. Као најбољи студент у првој години од италијанске Владе добио је платинасту стипендију, што значи да су му сад плаћени сви трошкови школовања и боравка у тој земљи.

Захваљујући континуираном добром раду пре свега у Математичкој гимназији у Београду, Стефан је како каже пун самопоуздања и уписао је мастер.

"Могу да кажем да сам тамо стигао потпуно спреман после свега што сам прошао у Србији и мислим да генерално студенти из наше земље прилично спремни одлазе на школовање у иностранство. Задовољан сам мастер програмом зато што ми се пружају велике могућности за даљи истраживачји рад", каже Стефан Шушњар, физичар из Панчева.

Стефан има намеру да се по завршетку студија врати у Србију и да у својој земљи примени стечено знање. Ту га чека његов брат Марко који је од 2011. до 2018. године на републичким такмичењима из физике увек био први, а у истом периоду је освојио и 5 награда из математике.Сада је на другој години Електротехничког факултета, са просеком оцена 10,00.

"Одрицања има, али то не значи да морамо да се посветимо само и искључиво науци и такмичењима и учењу. Постоје и друге активности, али у одређеним тренуцима када неки моји другари раде нешто друго ја седим и радим физику или математику и то ми прија, а то јесте додатни рад", наводи Марко Шушњар, студент друге године ЕТФ-а У Београду.

У слободно време Стефан је и ментор на свом факултету, а ту је и кад год треба да помогне својој сестри Ањи, која не жели да заостаје за својом браћом. На 16. Научној Олимпијади у Катару освојила је бронзану медаљу.

"Увек имам потребу да се доказујем зато што њих двојица већ имају постигнуте резултате и желим да будем бар као они, ако не и боља и да будем успешна на такмичењима", наводи [Ања Шушњар, ученица прве године Математичке гимназије у Београду.

Шушњари истичу да им је много значио и рад у Регионалном центру за таленте „Михајло Пупин" у Панчеву, где су се додатно припремали за сва такмичења.

"Ми ту окупљамо децу жељну нових знања и мотивисану за учење и то је наш допринос, али оваква породица је феномен који превазилази Србију и све то потиче пре свега из породице", каже Драгољуб Цуцић, председник "Регионалног центра за таленте "Михајло Пупин" у Панчеву.

Поносни родитељи Гордана и Ђуро и даље ће скупљати медаље, дипломе и бројна друга признања своје деце и биће увек ту да им пруже подршку где год да се налазе, али се надају да ће живети и радити у Србији, јер како кажу у својој земљи је најлепше.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво