Волонтерски камп који је школу спасио пропадања

Међународни волонтерски камп "Свет за школу", организован летос у драгачевском селу Тијање, добитник је националне награде за најбољу краткорочну волонтерску акцију ове године. Због лоших услова, школи је претило затварање, а захваљујући акцији, уређени су учионица и двориште, а онда направљен и нови кров.

Захваљујући добрим делима, школа је зиму дочекала у новом руху. Томе се највише радује сложни петерац који чине два четвртака и три првака. У топлој и уређеној учионици праве новогодишње честитке.

Ученици су сагласни да је школа сада много лепша него раније. Учитељица Данијела Поповић такође каже да су деца одушевљена променама, нарочито новим простором и зидовима.

"Некако је светлије, лепше, позитвније и мислим да ја и они уживамо у свему што су добри људи урадили", додаје Данијела Поповић.

Пут до новог крова утабала је Иницијатива за развој и сарадњу. У јулу су на међународном кампу млади из неколико европских земаља петнаестак дана вредно кречили, осликавали и чистили школу и двориште. Та акција не само што је проглашена најбољом ове године већ је подстакла и даље уређење школе.

"Мислим да је мото под којим се реализују ови кампови младих истраживача ‘уради мало, покрени лавину‘, заиста био истинит у нашем случају. Мислим да смо са неком акцијом за коју нисмо ни претпостављали колико је заправо велика и битна за ово село покренули низ догађаја", напомиње Ивана Кецовић из Удружења грађана "Иницијатива за развој и сарадњу", Београд.

Општина је ребалансом буџета издвојила новац за поправку школског крова и посао је завршен пре дведесетак дана.

"Захваљујући Ивани и организацији ИДЦ, које су дошле летос у камп да помогну овој школи, зато што је доста била оштећена, кровна конструкција је била у лошем стању, прокишњавала је. Били смо свесни да треба услове у учионици побољшати, али не бисмо ништа урадили да није било у ствари реконструкције крова", истиче Даница Дојчиновић, директор школе "Миленко Шушић" из Гуче.

Школа у Тијању постоји више од једног века и издвојено је одељење Основне школе "Миленко Шушић" из Гуче. Годинама има свега по неколико ученика. Овог септембра стигло је појачање. Породица двоје ученика из далеке Америке доселила се баш у Тијање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво