Букагије и вешала у Музеју у Сремској Митровици

У Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици, отворен је Музеј са затворским експонатима из прошлих времена, али и поставком која говори о страдању Срба између два светска рата.

Изложен је затврски точак за ломљење на коме су по Карађорђевом закону завршавали они који су издавали свој род и оригиналне букагије пронађене у затворскм подруму, ко ће их од затвореника носити и до када одлучивао је само судија.

На јединственој музејској поставци су и оригинална вешала као и прича о најчувенијем џелату Карлу Драгутину Харту који је погубљења вршио са цилиндром и у белим рукавицама. Затвор је током првог и другог светског рата био логор. Не зна се колико људи је страдало и убијено овде. Подаци кажу да је капацитет затвора био хиљаду а да их је у време рата у затвору било и по 5-6.000 хиљада. Заједно и жене и деца, и болесни и рањени и војници. Многи од њих нажалост завршили су у јамама са кречом, које су биле ван затворских зидина. Четрти сегмент затворске поставке посвећен је политичким затвореницима. Овде у ћелијама били су Оскар Давичо, Раде Кончар, МилованЂилас, Моша Пијаде. Музеј је званично данас отворен и радиће сваког дана, улаз је бесплатан, а у плану је да постане део туристичке понуде града Сремска Митровица. Прве посетиоце које овде очекују су ученици Основних и Средњих школа, а потом и бројне стране дипломате. Да се укаже не само на затворску историју, него на историју у страдања Срба и потврде чињенице које многи не желе да чују.







Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво