Времешни планинари премостили Магашницу

Кад има воље, има и начина да се ствара и у деветој деценији живота. Два краљевачка планинара, која заједно имају 155 година, направили су дрвени мост на путу од Маглича до Столова. Понудили су своју снагу и вољу да поправе и мост преко Ибра.

Клизавим косинама, седамдесетједногодишњег Милутина Милутиновића једва смо пратили. Његов тринаест година старији "саборац" Братислав Бинић није хтео пред камере. Радије просеца стазе и носи греде, као што су ове уграђене у мост на речици Магашници.

"На леђима све,"магарећи посао" тако смо ми то у шали назвали. До преко Ибарског моста су нам дечаци који су заљубљеници у природу помогли да се то транспортује до железничке куће, а од железничке куће, Бине, Милош и ја смо носилy подједнако", објашњава Милутин Милутиновић, планинар.

Мињин и Бинетов мост дуг је седам метара. Стабилан је и може да поднесе тежину 15 до 20 особа. Кажу, то је њихова заоставштина младим планинарима и љубитељима природе.

"Ми смо дошли из Ивањице овде, да обиђемо град. Ово је прелепо, поготову сада када је направљен мост", кажу посетиоци.

"Надам се да ће хиљаде и хиљаде планинара прећи преко овог моста, чак и зими када су најтежи услови за планинарење", прижељкује Милутин Милутиновић, планинар.

Грађа од којег је мост прављен купљена је на Рудну средствима планинарско-алпинистичког клуба „Краљево".

"Изузев цене материјала, апсолутно ништа друго није коштало, само два радна дана. Камо среће кад би мост на Ибру тако за два дана могли ,кад би само могли", каже Милутин Милутиновић, планинар.

Поштују законе државе, али и закон природе. Пратећи трагове дивљачи и стоке обележили су и стазу после моста, која је на овом терену једини могући пут до врхова Столова.



....

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво