Обележена 78. годишњица битке на Кадињачи

На Кадињачи крај Ужица обележена је 78. годишњица битке у којој су, бранећи свој град, Ужичку републику и штитећи повлачење партизанских снага погинули готово сви борци Радничког батаљона. Уз обележавање годишњице борбе на Кадињачи обележено је и четири деценије од изградње спомен-комплекса који је некада био обавезно место за групне посете, али и сада поново привлачи пажњу и међу путницима у земљи и свету.

Дело вајара Миодрага Живковића, који је пре тог осмислио и споменике на Сутјесци и Крагујевцу, и архитекте Александра Ђокића, пред сто хиљада људи отворио је Јосип Броз Тито додељујући батаљону састављеном од металаца, пекара и ткача Орден народног хероја.

 

"Његово обраћање јавности, нећу баш цитирати да је ово једна од најтежих борби и најтежих одлука које је морао да донесе и да сматра између осталог да је меморијални комплекс Кадињача један од најлепших које је посетио и да га треба чувати као зеницу ока свога и доводити младе нараштаје да се надахњују патриотизмом и слободом", каже Никола Гогић.

У наредним годинама, на Кадињачу су заиста долазили и млади и стари, више од триста хиљада годишње, и по неколико хиљада дневно.

"У року до два сата овде се окупило преко седам хиљада радника Црвене заставе, 146 аутобуса, то је била највећа посета којој сам говорио овде на Кадињачи", каже Радивоје Папић, некадашњи кустос.

У бројевима, пошту херојима одало је 367 домаћих и 132 стране делегације и укупно два милиона осамсто хиљада људи. После година затишја, интересовање поново расте, па је прошле године Кадињачу посетило двадесет хиљада људи.

"На Кадињачу долази доста организованих екскурзија, затим доста посетилаца који пролазе и долазе из правца Босне, ту су такође доста заступљени посетиоци из Словеније затим доста је Кинеза у последње време", каже Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице.

Јубилеј комплекса је и подсећање на први споменик из 1952. пирамиду која је сада на централном месту, па су стигли и потомци аутора Стевана Живановића са документима за нову поставку.

"Постављена су документа која овај музеј није имао раније а то је нацрт и пројекат писан и цртан руком деде, споменика самог, те пирамиде која је прва овде и била постављена тако да је то врло узбудљиво за нас", каже мр Драгана Мартиновић, унука аутора.

Иако и даље има неслагања око јесени 1941. у Ужицу, Кадињача остаје као подсећање на оне који су бранили свој град и републику, а међу којима је било тек неколико чланова Комунистичке партије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво