Ваљевци више не страхују од поплава

Велики пројекат заштите Ваљева од великих вода реке Колубаре, након више од две године приводи се крају. Преостала је још деоница на реци Обници код Ваљева, а рок је померен за март наредне године.

Након урађеног комплетног корита Колубаре у дужини од око пет километара, у Ваљеву се, у оквиру пројекта заштите од великих вода, завршава још једна захтевна деоница на реци Обници.

Изграђена је потпуно нова регулација по највишим грађевинским стандардима

"Завршени су радови на изградњи новог моста и на изградњи нове регулације у дужини од 950 метара. Тренутно се ради на чишћењу самог градилишта. У зони насеља Веселинови, радови ће бити настављени и трајаће до 15. марта идуће године", истиче Ђорђе Малешевић из предузећа "Ерозијa" из Ваљева.

Ново корито гради се и на делу Обнице, последњој деоници у оквиру великог пројекта. Ваљевско насеље Веселиновици, биће заштићено специјалним бетонским зидовима.

"У граду Ваљеву ово је јединствен случај. Имамо заштиту обале са израдом бетоонских потпорних зидова и са једне и са друге стране" каже руководилац надзора Жељко Марковић.

Након поплава 2014. године, у санацију и регулацију водотокова и превентивну заштиту од поплава у Ваљеву је уложено око осам милиона евра.

"Град Ваљево ће бити један од првих градова у Србији који ће бити апсолутно заштићен од великих вода. Овде нећемо стати, идемо даље да решавамо све што се дешава на узводним деловима слива. Завршена је и брана Стубо-Ровни која чини јединствен систем за заштиту Ваљева од великих вода", истиче директор предузећа "Србијаводе" Горан Пузовић.

Пројекат заштите Ваљева од великих вода, који финансирају Светска банка и Ауструијска развојна агенција, од изузетног је зачаја за превентивну заштиту од поплава у читавом сливу Колубаре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво