Воденица у Банату

Панчевац Драган Пећанац искористио је прилику коју је понудила Градска управа Панчева за самозапошљавање: купио је воденицу и нада се успешном пословању.

Воденица у банатским крајевима није уобичајен призор. У Панчеву од недавно ради једна, коју је Драган Пећанац купио у околини Мионице, реновирао је и покренуо посао - млевење жита на традиционалан начин.

„Може вода да покреће све, а може и струја. Зими неће моћи вода, јер ће да смрзне. Сада вода кружи преко пумпе, али то је једини начин код нас у Банату", објашњава Драган Пећанац, власник воденице.

Брашно које производи је од целог зрна житарица, органски одгајаних.

„Свиђа ми се зато што је домаће и што сам навикао, још као дете са села, родом из Крајине. Волим кад је домаће и свеже", каже Драган Келебуда, купац.

Идеју за воденицу добио је обилазећи сличне у иностранству, али и у сећањима на детињство у Лици, када је са мајком ишао да мељу жито. Драганова жена Светлана припрема качамак, пите, хлеб и проју за муштерије.

„Производићемо наше лепиње и хлеб, паковаћемо у био-вреће и продаваћемо. То нам је неки план за будућност", прича Светлана Пећанац.

За куповину воденице и покретање посла, Драган је добио помоћ Градске управе Панчева, од пола милиона динара, преко пројекта за самозапошљавање.

„Помогли смо у овој години 23 предузетника у Панчеву, а они имају и бесплатне правне и књиговодствене услуге у наредних годину дана", каже Миленко Чучковић, градски већник.

У панчевачкој воденици дневно се самеље до 200 килограма житарица, а муштерије могу да бирају између пшеничног, ражаног, кукурузног, јечменог и хељдиног брашна.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво