Мештани Раките не желе монтажну цркву у свом селу

У Ракити је, на иницијативу Културно-информативног центра бугарске мањине из села Звонце, постављена монтажна црква, донација из Бугарске. Међутим, мештани Раките такву цркву не желе у свом селу.

Мештани Раките су, како кажу, били затечени када је дотерана и постављена мала монтажна црква.

Ђурга Теодосијев каже да о томе не зна ништа и да први пут види цркву, а Младена Цветков додаје: „Против светиње не могу ништа. Не смем против Бога.“

Савет Месне заједнице покренуо је петицију да се црква склони. Сматрају да су морали да буду консултовани сви мештани, а не да се црква дотера и постави на приватни посед.

„Требало је да дођу у село, да прво обавесте Месну заједницу“, истиче Данило Сојанов, члан Савета МЗ Ракита:

„Ми бисмо окупили народ овде у Дому културе, па бисмо лепо разговарали о томе. Они би нам представили ту макету и ми бисмо на основу тога видели шта ћемо. И вероватно би истог тренутка народ рекао не.“

„Ово не личи на цркву“, наглашава Миле Николов из Раките. „Ово се види да је као нека макета или нека трафика, нека минијатура. Брука за нас! Ово је на приватном имању, није црквено. То једино може да буде донација у приватне сврхе.“

Црква се гради, а не дотерује се на колица, сматра Данило Стојанов.

У Ракити је некада постојала сеоска црква, од које је остало само звоно. Већ деценијама, свештеник по потреби долази из суседног села.

Мештани Раките су огорчени, али нам у шали кажу – зашто се њима дешава да добију мини- централу, мини-цркве... Ова црква је постављена јуче. Кажу да је ово парче земљишта приватни посед, па се с правом мештани питају да ли је и црква приватна.

Овим поводом огласила се саопштењем и Епархија нишка. У саопштењу се наводи да никаква молба за постављење било каквог монтажног храма или богомоље, било које врсте, никада није упућена Епархији.

Богомоља у Ракити подигнута је без благослова епископа нишког, личном иницијативом приватних лица. Ни надлежни парох ни било ко од клирика Епархије нишке неће у њој обављати богослужења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво