Дигитална платформа за инвеститоре у једанаест локалних самоуправа

Како привући што више инвеститора и како им што боље представити расположиве капацитете - ово су проблеми са којима се суочавају све локалне самоуправе у Србији. Посао ће олакшати нови информациони систем који у једанаест локалних самоуправа у Србији израђују стручњаци Геодетског завода и Шведске управе за картографију.

У Пироту и Врању већ годинама успешно послују слободне зоне, које нуде бројне погодности инвеститорима. У то су се уверили и представници грчко-бугарске текстилне фирме, који су у Пироту запослили педесет радника.

"Две године смо у Пироту и задовољни смо условима и радницима. Планирамо проширење производње. За нас је повољно што су царина и шпедиција на једном месту, а предност је и нови ауто-пут на Коридору 10", каже Албена Николова, директорка фирме "Малевос".

И Пирот и Врање привукли су доста инвестиција. Али осим слободних зона, оба града имају још много локација које могу да понуде инвеститорима. Проблем су нерешени имовински односи и уситњеност парцела.

"Стоји проблем да немамо довољно расположивих локација, а и оне које су у нашој евиденцији су нерашчишћеног својинског статуса, јер је у питању својина бивших друштвених фирми", истиче Марија Ђошић, шефица Канцеларије за Локални економски развој (ЛЕР) у Пироту.

"Размишљали смо о постојећим индустријским капацитетима у старим индустријским зонама, онима који су стали са радом, да и њих презентујемо, тако да и то буде доступно потенцијалним инвеститорима", наглашава Бобан Станковић, координатор Канцеларије за ЛЕР у Врању.

Захваљујући пројекту Републичког геодетског завода и Владе Шведске, у Србији ће се формирати Национални регистар инвестиционих мапа који треба да олакша посао потенцијалним инвеститорима.

"Да инвеститор на врло лак начин може да дође у комуникацију са локалном самоуправом и да приступи тој локацији ради даљег инвестирања. Са једне стране се јача укупно пословање Србије, а са друге привредни капацитети града или општине", каже др Марина Јовановић Миленковић из Републичког геодетског завода.

За почетак, инвеститори ће уз помоћ нове дигиталне платформе моћи да виде све податке о локацијама и могућностима за инвестирање у једанаест градова и општина Србије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво