Караван пријатељства са југа Србије у Италији

У Валдању, регија Венето у Италији, живи више од пет хиљада Срба из Лебана, Медвеђе и Бојника. Њихове везе са матицом су јаке, о чему сведочи и школа на матерњем језику коју су недавно организовали. Караван пријатељства са југа Србије, иначе, прешао је скоро 3.000 километара и, поред Валдања, обишао је и Аустрију и Словенију.

Срдачни сусрети рођака и пријатеља, поздрави, евоцирање успомена. Сваки долазак у градић Валдањо, недалеко од Виченце, за људе са југа Србије, из Лебана, Медвеђе нешто је посебно. Овде се осећају као код куће. У Валдању, односно у целој регији Венето, данас живи око пет хиљада Срба, а долазак земљака је прави празник.

"Враћам се мислима у родно место, када овде видим људе из Србије. Пуно нам је срце и стварно нам је лепо кад дођу наши људи. Много волим ношњу и стварно волим да проведем време у ношњи", каже један од оних што су отишли, али се радо сећају родног краја.

Српска културна заједница "Свети Сава" ту је основана 2011. године. Од ове године успели су да организују и часове српског језика.

"Наша заједница је српска заједница и има за циљ да очува културу да очува традицију и да то пренесемо на нашу децу", истиче Александар Јанковић из Српске културне заједнице "Свети Сава".

"Овде су већ три генерације, овде се рађају људи, односно рађају се деца и ми смо дошли да видимо како локалне самоуправе у ствари како привредници могу да помогну нашој дијаспори", наглашава Горан Јовић, директор РПК Лесковац.

Поред Валдања, ентузијасти на четири точка са југа Србије, већ годинама препознатљиви по својверсном каравану пријатељства, прешли су Алпе на више од 2.000 метара надморске висине, обишли Тирол као и најатрактивније ски-центре у Словенији. Свуда срдачно дочекани и свуда сретали наше људе.

"Воле и овде лесковачку пљескавицу: љуту, са мало лука. То је нешто што просто обожавају", каже Мирослав Нешић из Гостина Лесковац у Врхники.

Караван пријатељства са југа Србије прешао је скоро три хиљаде километара. Још једно незаборавно искуство, још једна права промоција Србије од Солуна и Кајмкчалана до Крањске Горе, Планице и Валдања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво