Трећу годину заредом Слободна зона Шабац на листи најуспешнијих у свету

Слободна зона Шабац поново се нашла на листи најбољих у свету, према избору престижног магазина "Фајненшел тајмс". То признање у Шабац је стигло трећу годину заредом, а награди је највише допринело проширење територије за више од 100 хектара.

Од када је пре деценију основана на 35 хектара, Слободна зона Шабац, површину је увећала више од десет пута. Компаније које у њој раде, углавном производе делове и компоненте за аутомобилску индустрију.

 

"Оно што је привукло наше италијанске, да кажем, партнере, је то што у оквиру Слободне зоне имамо доста олакшица, за ПДВ, сам царински поступак и олакшице ка пласирању робе у ЕУ, што је јако битно за нас'', каже Саша Стошић, директор производње ОДС Технологy Шабац.

У режиму Слободне зоне послује десет компанија које упошљавају више од четири хиљаде радника.

"Много је елемената који доводе Слободну зону Шабац на место где јесте данас. Неопходан је посвећен рад, константан рад како би се омогућило привредницима да имају најповољније услове за пословање", oбјашњава Виолета Шестић, мастер економије. "Од скоро је почео са радом и тренинг центар у Шапцу, који у великој мери олакшава послодавцима да пронађу послодавцима квалификовану радну снагу.''

За 5 година, незасполеност у Шапцу је упола мања. До посла најлакше долазе мушкарци млађи од тридесет година.

"За разлику од ранијег неког периода када је постојао неки одређени избор, када су послодавци могли да бирају, сад долази полако ситуација да и они који немају квалификације одговарајуће, тражени су, с обзиром на то у компанијама, самом њиховом едукацијом, и преквалификацијама постају занимљиви'', каже Радивоје Мићић, директор Националне службе за запошљавање Шабац.

У оквиру шабачке Слободне зоне, инвеститорима су на располагању три локације. Поред Шапца и Руме, од ове године обухвата и део зоне у Лозници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво