Мисионар из далека у Зрењанинској бискупији

Свештеник Елиас Охоиледварин службу држи у црквама у селима Михајлово и Неузина. У Зрењанинску бискупију дошао је из Индонезије, где хришћани чине свега пет одсто становништва. Од малена је желео да буде свештеник и мисионар, па је пре доласка у Србију боравио на Филипинима, у Мађарској и Америци.

Елиас није имао дилему када је реч о католичкој вери, јер су му и укућани религиозни, а четворица рођака заређени.

Мисионарски ред којем припада, представнике шаље по свету, па се он обрео у Будимпешти, где је дипломирао теологију. Доласком у Зрењанин, добио је службу у селу Неузину, где живе и Мађари.

„Проповед, молитву или читање Библије чиним на мађарском језику. У Америци сам провео две године, тако да могу да проповедам и на енглеском, а тренутно учим српски“, каже Елиас Охоиледварин.

Верници у селу најчешће истичу добар говор мађарског језика оца Елијаса али и то што су захваљујући њему изненада привукли пажњу.

„Баш се чуде како код вас да дође такав човек. Па немамо попа. Ми примамо, да ли је из Индонезије или је из Бурме или било које државе, само нек је поп“, истиче Ференц Чисар, из Неузине.

„Ово је први свештеник који је дошао из иностранства, до сада нико није био. Е сад ако да бог биће ово све леп догађај, можда ћемо постати мало познатији што се тога тиче“, наглашава Драган Симанић, из Месне заједнице Неузина.

Отац Елијас службу држи у Цркви Снежне Госпе, која је саграђена 1895.

„Планирамо да ову цркву обновимо, да имамо лепу цркву. Најбитније нам је да се повећа вера у људима“, додаје Охоиледварин.

Рођен je у Елату у Индонезији пре 41 годину, за свештеника је постављен 2007. у Будимпешти. У Зрењанинску бискупију дошао је на позив бискупа Ласла Немета кога је упознао на Филипинима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво