Украдени багремови стубови у Оглађеновцу код Ваљева

„Ствари које припадају цркви не треба употребљавати" - стоји у седмој црквеној заповести. Ипак, у Оглађеновцу код Ваљева неко је однео багремове стубове, које су црква и мештани сакупили и припремили за изградњу хладњака код „Паунове чесме". То је одмориште поред пута за Коцељеву где често свраћају и мештани и путници намерници.

Грађа нестала је код Паунове чесме у Оглађеновцу неколико дана пре мобе. Свештеник Гроздан Гајић и мештани намеравали су да направе хладњак за предах и дружење и наткрију чесму. Локалним путем за Коцељеву по воду долазе људи из околине, Осечине, Ваљева и Шапца.

 

„Ја и мој муж дали смо и прота је то остругао и да се то покрије и да имамо прилазак, да освештава воду и да имамо. Наша деца долазе, Ваљевци, Коцељевци", каже Гроздана Марковић из Оглађеновца.

„Нећемо одустати од тога зато што имам, а не продајем, већ дајем на поклон овде ради чесме, ради овог народа", објашњава Гојко Марковић из Оглађеновца.

Оглађеновац је познат по заједничким акцијама мештана, цркве и оних који су одавде потекли или су на други начин везани за овај крај. Желе да амбијент учине још лепшим и да обогате друштвени живот на селу.

„Покушавамо да некако подигнемо неки ниво свести око неких ствари, око смећа које се налази у околини, око неких акција које доприносе и туристичком значају ове регије", каже Младен Ворински, предузетник из Швајцарске.

Без обзира на то што је припремљена грађа била намењена општем добру, однета је, али свештеник случај није пријавио полицији, већ је на једној од друштвених мрежа позвао крадљивце да је врате.

 

„Велики је процес док се сече дрво, да се извуче дрво, да буде припремљено, да се то намести, да се освети. Заиста нам је то непријатно пало. Непријатно је пало свим овим људима, који су данас овде дошли. Помоћиће људи, даће људи понова, али молимо починиоце овакве једне неваљалштине да врате грађу на место одакле су је узели", објашњава прота Гроздан Гајић из Оглађеновца.

Мештани Оглађеновца кажу да се осим дрва, најчеће краде стока, казани за ракију и пољопривредна механизација. Ваљевска полиција сазнала је за крађу багремове грађе и започела истрагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво