Ниже цене свињског меса

Након летњег поскупљења, у неким месарама, свињетина је појефтинила. Цену свињетине углавном су снизиле веће месере. Килограм бута без костију јефтинији је и до четрдесет динара.

"Не знам да је појефтинило, и не питам. Сад сам купила, нешто не примећујем неку разлику посебну. Ко има пара, њему није скупо, ко нема, њему је скупо. Јел знате да је појефтинила свињетина ? Не знам", кажу потрошачи.

До појефтињења је требало да дође и раније, кажу мачвански сточари, јер је цена товљеника у паду, и креће се од 150 до 160 динара за килограм живе ваге.

"Кад је цена висока код свиња, онда скочи и цена у месарама, међутим, после пар дана цену живе стоке оборе, а у месарама углавном не обарају, или нешто минимално", каже Иван Мирковић, сточар из Табановића.

"Ми нисмо мењали цену ни када је у летњем периоду скакала неки одређени ниво. Није то неки велики скок ни био. Нисмо мењали цену ни сада када је ишла доле. Ми се водимо тиме да жива вага товних свиња прати цену меса у касапницама три на према један", објашњава Сузана Којић из Бадовинаца, власница месаре.

На тржишту свиња, осцилације су честе. Стабилизацију цене стручњаци очекују већ следеће седмице.

"Претпостављало се да је због појаве афричке куге дошло до смањења извоза, да је то условило пад свињског меса, свињетине живе мере. Међутим, према подацима којима располаже Регионална привредна комора Краљево, то је само тренутна осцилација, већ имамо најаве враћања цена", објашњава Звонко Туфегџић, директор Регионалне привредне коморе Краљево.

Цена меса формира се углавном на основу понуде и потражње, наводе у министарству трговине. Истичу и да на тржиште значајно утичу страни трговински ланци, који неретко увозе свињско месо.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар