Најстарија позоришна сцена у региону у Зрењанину

Једна љубавна прича била је пресудна да пре 180 година житни магацин у центру Великог Бечкерека постане позориште. Оно данас слави свој јубилеј, а Зрењанинци се поносе најстаријим театром у региону.

Најстарија позоришна зграда у Србији је у центру Зрењанина, барокно здање подигнуто 1839. године. По романсираном предању, богати банатски спахија Иштван Хертеленди је бечкеречки велики житни магацин преуредио у позориште у жељи да што чешће гледа пештанску глумицу у коју се заљубио.

Бечкеречки учитељ Марко Јелисејић био је организатор и редитељ првих позоришних представа, а већ тада гледаоци су гледали представе Молијера, Софокла и Шекспира. Класицизам и еклектика здања споља, а барокни ентеријер сале одликује се изузетном акустичношћу, функционалношћу и лепотом.

"Ако кренемо од настанка позоришта и велике љубави у којој се један бечкеречки тада трговац заљубио у пештранску глумицу и да њој сагради овако велелепно здање из тога није могло да се настави ништа лоше, могло је само да крене у том романтичарском смислу до дана данашњег", каже Јован Торачки, глумац зрењанинског театра.

Након пожара градски оци Бечкерека хтели су да се зграда позоришта адаптира у Палату правде. Прва реконструкција изведена је 1884. године, а зграда је још реконструисана 1923. и 1984. године. Увек је остао Талијин храм, а и данас је то зрењанинско Народно позориште "Тоша Јовановић", модеран театар који има драмску, камерну и луткарску сцену.

"Од далеке 1956. када је насталалутка сцена и крнула са марионетским позориштем до данас море представа, море награда и за нас задатак да будемо на том путу још бољи", наводи Татјана Паскаш, руковдилац луткарске сцене.

Зрењанинско позориште чест је домаћин фестивала и гостовања театарских ансамбала из свих крајева света.

"Много је њих који су заслужни да буду споменути, неки ће бити и данас поменути, од почетака па до ето ових дана. тако да ми можемо да кажемо да је ово позориште изнедрило велики број познатих глумаца", каже Иван Француски, директор Народног позоришта "Тоша Јовановић" у Зрењанину.

Свечаном академијом обележено је 180 година постојања, а ове недеље започиње и нова уметничка сезона премијером представе "Господин Мекинпот".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво