Плодови јесени у Смедереву

Осим грожђа, вина и воћа, у Смедереву се све више узгаја цвеће, а домаћини се баве пчеларством и производњом зимнице. На јесењем сајму, више од 70 излагача представило је своје производе.

Овогодишњи јесењи сајам требало би да обједини све оно што се у Смедереву у овом годишњем добу производи, али и тражи. Понуда је разноврсна. Најбоље је родило воће: јабуке, шљиве и грожђе. Има и меда. Љиљана Ивковић из Бадљевице код Смедерева задовољна је квалитетом, али не и количином меда.

"Време је доста утицало, поготово на багрем ове године, јер је у мају било доста кише и много је мали био принос меда", каже Љиљана Ивковић.

У смедеревском крају повећава се број расадника цвећа. Интересовање је велико, па се поред јесењег, организује и пролећни, на којем се излаже само цвеће.

"Сада са јесени има највише хризантеме, виоле, царево око. Долазе нам и људи са стране, лепо иде продаја. Упознајемо се и са другим цвећарима, размењујемо искуства и онда нас позивају на њихове сајмове", наводи Љиљана Пешић из Смедерева.

Прављење зимнице у Смедереву постала је права мала индустрија од које домаћице могу додатно да зараде преко зиме. Највећи труд улажу жене из удружења, а како кажу, биле су изненађене потражњом ајвара, туршије и слатка.

"Ми из удружења све домаће правимо. Обично људи купују ајвар, он је од печених паприка, прављен на традиционалан начин као наше баке и мајке што су правиле. Волим да правим зимницу и са уживањем ово радим", каже Драгица Милетић из Удружење жена "Мала Крсна".

Излагачи кажу да распродају скоро све што изложе и да су задовољни што њихови суграђани још увек купују домаће производе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво