Обезбеђена средства за почетак градње ауто-пута Ниш-Мердаре

Потписивањем два уговора са Европском инвестиционом банком о кредитирању и донацији, Влада Србије обезбедила је почетна средства за изградњу ауто-пута Ниш-Мердаре. Иако је до сада почетак радова више пута најављиван па одлаган, у топличким општинама, кроз које пут пролази, верују да ће се ускоро и то десити , што би било од великог значаја за даљи развој овог подручја.

Када су почели да слушају обећања о изградњи заобилазнице око Прокупља, становници који су у то време били на почетку радног века, сада су већ пред пензијом а готово свакодневне саобраћне гужве су још израженије, јер транзитни саобраћај и даље пролази центром овог топличког града. Ово је само један од проблема, који би постао прошлост изградњом ауто-пута Ниш-Мердаре.

"Смањила би се гужва овде у граду, јер кроз центар пролазе ови транспортери, шлепери. Топлици је потребан један пут, квалитетнији него што је тренутно сад", кажу возачи.

У граду на Топлици се надају да би новом саобраћајницом дошли и инвеститори за које ће ускоро почети да се опрема индустријска зона на површини од 16 хектара.

"Изградња нове трасе ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина је развојна шанса за Прокупље и ми хоћемо што спремније да дочекамо и искористимо ту шансу. Вредност пројекта је око 354 милиона динара. И у Куршумлији, једној од најсиромашнијих општина у Србији, са веома израженом миграцијом, са пажњом прате сва дешавања и припремне радње око ове саобраћајнице", сматра Александар Симоновић, градоначелник Прокупља.

"Ауто-пут ће утицати на повећање броја туриста који долазе у Пролом, Луковску и Куршумлијску Бању, а које се налазе на овој траси", каже Славиша Јовановић из предузећа АД "Планинка" Куршумлија.

"Очекујемо да привредне активности порасту надаље, да се инвеститори заинтересују још више, а поготову да ће туристи у још већем броју да долазе у Бање, јер знамо да су они посебно захтевни", оцењује Радољуб Видић, председник Општине Куршумлија.

Према најавама надлежних, радови на првој деоници од Ниша до Плочника почеће у последњем кварталу следеће године, а укупна вредност за изградњу овог пута је више од осамсто милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво