Колико канализација угрожава Дрину

Пре нешто више од пола века, код Бајине Баште - на стени која се налази насред Дрине, подигнута је прва дрвена кућица. Данас је тај објекат познат широм света. Међутим, угрожавају је - канализација и сепарација шљунка.

Међу најсликанијим дестинацијама у Србији је Бајина Башта, због видиковца Бањска стена и, још више, због дрвене куће на стени. Последњих година најбројнији су туристи из Кине.

"Много је лепше уживо, него на фотографијама", каже  један од њих. "Заиста је импресивно за мене, јер нигде нисам видео овакав пејзаж и много ми се допада."

"Доћи ћу поново са девојком, овај пут сам сам", рекао нам је Деј Чанг. "Свакако ћу препоручити и неким пријатељима, јер треба да виде ову лепоту и посете Србију."

Данас је кућица постала туристичка атракција, а многима се пружи прилика да уживају у погледу са њене терасе.

Пре нешто више од пола века група кајакаша из Бајине Баште изградила је први објекат. Грађу су пребацили пливајући, а међу њима је био и Мишко Савић. Нису очекивали туристички бум, каже Савић:

"Многима, мештанима, становницима Бајине Баште донела је додатни хонорар - издавали су собе, станове, јер многи ту остану да преноће и уживају колико могу у чарима ове кућице."

Уз подршку државе уређује се и видиковац. Али јединствени пејзаж, због којег се уређује и овај видиковац, руже две ствари: канализација и сепарација шљунка.

Да зелена Дрина не би имала изглед Јангцекјанга,  и да не буде угрожена еколошки, локална власт тврди да ради на решавању тих проблема.

"Не дешава се ово сваки дан, ево данас се баш наместило кад сте ви дошли да је баш променила боју", истиче Дејан Млађеновић, директор Спортско-туристичког центра Бајина Башта. "Али ви кад пловите Дрином, деведесет посто дана у години ви видите доле камење на дну, толико је чиста, она је вода друге категорије. Значи, ово је механички, ‘ајде да кажемо отпад. Немамо проблема са њеном чистотом у смислу загађености. Значи, друга категорија, прва категорија су потоци планински. Значи, ви можете њу да пијете."

Природне лепоте и атракције које Србија има свакако треба неговати поштујући европске стандарде у екологији. А туризам је привредна грана од које и Србија све више зарађује. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво