Чарапанско срце: Инклузија је темељ друштва

"Чарапанско срце" најмлађе је крушевачко хуманитарно удружење основано са циљем да помогне болесној деци и деци са сметњама у развоју. За непуна три месеца постојања организовало је пет инклузивних, тематских радионица и три хуманитарне акције.

Под отвореним небом на Багдали смењивали су се извођачи. Десетак крушевачких музичара најразличитијих оријентација, уједињених у жељи да помогну хуманитарну акцију "Чарапанског срца" обојило је вече посебним тоновима на радост најмлађих чланова и суграђана.

"Заиста сам пресрећан што могу на било који начин да дам допринос једној оваквој акцији", рекао је певач Мића Живановић. "Не треба неки посебан повод за човека који уопште има душу. За човека, било каквог, да би онолико колико може дао допринос оваквој једној манифестацији."

"Ми смо јединствено удружење у овоме граду зато што поред тога што окупљамо децу која имају сметње у развоју ми окупљамо и оне који те проблеме немају и од малена их учимо да дискриминацији нема места и да се боримо за једнакост у овоме  друштву и за њихова права", истакла је Сара Поповић, председница Удружења "Чарапаснко срце".

Од финансијске помоћи која је хуманитарном акцијом прикупљена за тридесетак малишана у Удружењу, важније је, кажу, подизање свести о потреби њихове социјализације и систематска помоћ друштва.

"Постоје још многе ствари које су нам потребне", каже Драгана Милановић, чланица Удружења "Чарапанско срце". "Боравак за децу са аутизмом, конкретно у Крушевцу не постоји. Такве неке ствари, педагошки асистенти и остали видови подршке би нам веома значили а оваквим акцијама све више се промовише борба да се особе са инвалидитетом укључе у функционисање друштва."

Да су проблеми особа са инвалидитеом слични и у окружењу, пружајући подршку акцији "Чарапанског срца", путем видео-линка посведочила је и Арбнора Елези из Загреба, која болује од ретке, неизлечиве болести костију, прва хрватска јутјуберка са инвалидитетом:

"Мањка доктора, опћенито доброг здравства. Простори нису прилагођени. Имамо чак и проблем када требамо уписат школу. Врши се огромна дискриминација."

Са жељом да је буде све мање и уверењем да је инклузија темељ друштва, хуманитарна акција "Чарапанског срца" окончана је уз светлост свећа са жељом да њихов пламен симболично пробуди веру, наду и љубав за све људе око нас.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво