Оштрије казне за паљење стрњике

Према подацима Министарства унутрашњих послова у последњих пет година у Србији је 63 хиљаде пожара на отвореном, међу којима и пожари који су изазвани паљењем стрњишта. Због тога су Министарство заштите животне средине и Ловачки савез Србије покренули акцију "Не пали стрњику".

Кампања је покренута заједно са програмом Уједињених нација за развој, јер су само у 2018. години, жетвени остаци спаљивани на више од 500 хектара пољопривредног земљишта, а пожар се често са њива шири и на шумечиме се велика штета наноси и ловиштима.

"Имаћемо појачане контроле у ловиштима, сарађивати са полицијом и осталим инспекцијским органима, са локалном самоуправом и пољочуварском службом како би сузбили и спречили, и коначно пријавили оне људе који то раде", истиче Новак Андрић, председник Ловачког савеза Војводине. "Огромне су штете које пожари на отвореном остављају у ловиштима и на самој дивљачи."

Најугроженији су, према речима Квапила Карла, из Ловачког савеза Србије, подмладак срнеће дивљачи, подмладак дивљих свиња и зечева:

"Страда и подмладак птица које се гнезде на нашем подручју, као што су велика дропља и ждралови који спадају у заштићене врсте."

Прва трибина "Не палимо стрњике" одржана је у Зрењанину, а према информацијама које су се чуле овом приликом у контролу поља укључиђе се више надлежних служби.

"У координацији са рејонском полицијом, противпожарном полицијом, пољочуварском службом и добровољним ватрогасним друштвима санкционисаће се тако што ће се редовној полицији на даље поступање предати сви прекршиоци који пале стрњику", објаснио је Игор Виријевић, начелник Комуналне полиције Зрењанин.

И на овом скупу се чуло да су казне које се крећу од 5.000 до 25.000 динара за физичка лица и 100.000 до милион динара за правна лица мале и да би само још драстичније кажњавање помогло даљем спречавању паљења стрњишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво