Пенали због непријатног мириса доводе у питање тов пилића

Вишегодишњи судски спор због непријатних мириса из објекта за тов пилића у банатском селу Честерегу, добио је епилог: власник мора да плаћа пенале док не нађе начин да те мирисе неутралише. Износ пенала достигао је 2,7 милиона динара, што доводи у питање економску оправданост даљег това пилића.

Објекат за тов пилића у Честерегу, за коју комшија тврди да испушта непријатне мирисе, има све дозволе, наводи власник Никола Ковачевић и додаје да су обављена испитивања о утицају на животну средину.

"Радио је Институт из Новог Сада испитивања, која су показала да су мерења доста испод граничних вредности која су дозвољена за квалитет ваздуха какав треба да буде", истиче Ковачевић. "Суд то није уважио. Ни то ни изјаве сведока да то не смрди, да нисам имао пилиће. Тако да морао сам да плаћам сваки дан без обзира да ли имам пилиће или не."

Тужилац Ненад Шеварика, тражи да престане емитовање непријатних мириса и док се то не деси захтева пенале. Извршно одељење основног Суда у Зрењанину донело је решење да му за сваки дан емитовања непријатних мириса власник објекта за тов пилића плати 20.000 динара.

"Стварно не знам шта може да заустави тај смрад. Јер Апелациони суд је донео да по Закону не постоји гранична вредност смрада у ваздуху. Што значи да мени мала количина може да смета, а некоме велика не мора да смета", објашњава тужилац Ненад Шеварика.

У Општини наводе да они издају само дозволе везане за градњу економских објеката.

"Наша надлежност се завршава са издавањем употребне дозволе или решењем о извођењу грађевинских радова", истиче Младен Ајдуковић из Општинске управе Житиште. "А да ли ће власник објекта у објекту држати пилиће или неће држати пилиће, који број пилића ће држати у том објекту, то није у нашој надлежности."

Власници објеката за тов су забринути због овакве пресуде, јер се на територији општине Житиште на сличан начин  годишње гаји и до милион пилића.

"Ако се сад та пресуда чује у целој општини, ко год да ради овај посао, може исто тако ту тужбу да добије да се плаћа или да се затвори", сматра Горан Кондић, пољопривредник из Честерега.

Пресуда Апелационог суда је извршна, а власник фарме је поднео приговор на решење о извршењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво