Уџбеници и на школској берзи

Куповина уџбеника за школарце и ове године је велики издатак за кућни буџет. Оквирно цене комплета књига су од 6.000 динара, за ниже разреде основне школе, до 18.000 за средњошколце. Истраживали смо, шта је најповољније за родитеље.

Појединачни уџбеници у књижарама у просеку коштају између 600 и 700 динара. У Крушевцу и Смедереву су за сада најтраженије књиге за основну школу и то на рате.

"Ове године су нови уџбеници за други и шести разред тако да и немају неку могућност половних књига. Међутим по неком искуству из претходних година и осми или завршни разред се доста продаје јер изгледа да спремају пријемне испите па захтевају и споствене нове уџбенике", каже Сузана Глишић из "Службеног гласника".

Срђан Тасић из "Завода за уџбенике" каже да је највећа гужва у септембру.

Све је популарнија продаја половних уџбеника. У Нишу се годинама могу набавити код уличних продаваца.

Половни уџбеници за трећину цене могу се купити на популарним сајтовима за продају. Погодности, попусте, бесплатне доставе уз поклоне како би примамили купце, издавачи нуде и путем интернета.

Најдовитљивији су ипак средњошколци.

"Највећи број ученика набавља уџбенике тако што оде када је школска берза, почетком школске године", каже анкетирани ученик, док ће други видети у књижарама или од старијих пријатеља. 

Родитељи крушевачких основаца најрадије уџбенике купују преко школа, на рате.

"Трудимо се да не мењамо издавачке куће, да ученици могу да наслеђују уџбенике. Затим је врло лепа акција министарства просвете, пројекат бесплатних уџбеника. Преко 100 ученика наше школе добија бесплатне уџбенике", каже Јелена Ивановић, директор О.Ш. "Нада Поповић" у Крушевцу.  

Куповину уџбеника помажу и из градских буџета. У Смедеревској Паланци и у Крушевцу између осталог поделом ваучера трећем и сваком наредном ђаку у породици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво