Камиона са јабукама 52 дана на руској граници

Возач камиона Срећко Жупањац са товаром јабука, од 1. јула чека на руско-украјинској граници. По његовим речима, руска царина је јабуке - због сумње да део воћа није из Србије него из Пољске - неколико пута слала на анализу. Срећко готово два месеца живи на царинском паркингу и нада се да ће сутра кренути за Србију.

Када је кренуо са товаром јабука из Миоковаца код Чачка Срећко Жупањац није очекивао проблем на граници Русије и Украјине, где је остао 52 дана.

"Продавница нема, ресторана нема, не може ништа да се купи овде на царини, сем да се оде у град у Погар који је најближи, 21 километар одавде", рекао нам је Жупањац у телефонском разговору. "Ја знам да возим јабуке из Србије. И знам да је била на камиону ајдара која је истоварена и да је голден остао на камиону."

Власник хладњаче "Супер фрут " из Миоковаца Предраг Радовановић, који је сталном купцу у Русију послао 19,5 тона јабука, тврди да је у камиону само српска роба. Каже да има сву пратећу документацију односно фитосанитарне прегледе на квалитет робе, које ригорозни цариници захтевају, и да је све неспоразум:

"Апсолутно стојимо иза тога да је роба српског порекла, што можемо да докажемо врло лако шта и како и мислим да ни једног тренутка није био спор неки о пореклу робе већ то ајде да га подведем под неки неспоразум који је касније пресрастао у инат и ево докле је то дошло."

Повратак у Србију камионџије из Краљева известан је тек када се увозник и извозник договоре ко ће платити казну која може износити и до сто хиљада рубаља, односно 1.370 евра.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво