Град уништио паприку у Банатском Брестовцу

Породица Станимиров из Банатског Брестовца већ годинама гаји и продаје паприке. Ове године град им је уништио скоро сав род напољу, али имају и 20 пластеника од којих очекују добру зараду.

Ђурица Станимиров из Банатског Брестовца посадио је паприку на отвореном, али му је град средином јуна уништио готово цео род са те њиве. Биљке покушавају да се опораве, али и ако буде плодова, неће бити прве категорије.

"Осигуравајуће куће су прихватиле сто посто, а оне се на то ретко одлучују. Баш нас је уништило. Најгоре су прошли они који нису били осигурани, а било их је доста", каже повртар Ђурица Станимиров.

Ђурица је био осигуран, па ће некако покрити штету. Зараду ће тражити у пластеницима, као и све већи број његових суграђана. Некада је у селу било до 80 хектара паприке на отвореном, а сада нема ни три. Временски услови су такви, да не може да се добије квалитетан род.

"Почевши од семена, које утиче да паприка буде лоша, иако је година добра. Онда промене - велике хладноће, па велике врућине, кише. Све то утиче на појаву вироза и бактериоза", објашњава Ђурица Станимиров.

Од почетка сезоне у пластеницима је већ било два брања. Очекује укупно 40 тона, а тренутна цена је задовољавајућа. Паприку продаје на панчевачкој зеленој пијаци.

"У једном пластенику од 100 квадрата убере се 2 тоне паприке, што није мало, поготово што је ове године цена добра", наводи Ђурица Станимиров.

"Паприка иде од 50 до 100 динара, 120 за прву класу. Имамо неколико продавница које снабдевамо и приватно људи што купују", каже повртарка Иванка Станимиров.

Све што се донесе на пијац, углавном се прода, јер нема много паприке у понуди. Сезона зимнице тек треба да почне, а то ће донети и већи број купаца.

број коментара 0 Пошаљи коментар