Отварање деонице Коридора 11 од Чачка до Београда

Одбројавају се дани до отварање деонице Коридора 11 од Чачка до Београда, а почели су и радови на краку према Пожеги, родном крају Милоша Обреновића чије ће име носити тај ауто-пут.

Машине раде на приступној комуникацији за градитеље који ће, довршетком изградње Коридора 11 из правца Чачка, повезати пожешки крај са престоницом. Дрвосече кажу да није лако по врућини, али имају добар мотив, јер ће крчењем шума уградити и свој рад у будућу трасу ауто-пута.

"Све што се уради, све ваља. Свима ће то ваљати, прво мени, па свима осталима. Шта год се уради у овој земљи ваља", каже Вељко Петровић из Ариља.

Житељи Пилатовића подржавају градњу ауто-пута који ће проћи кроз њихово село, али кажу да четрнаест година због тога живе у неизвесности. За сада су само неки власници парцела склопили уговоре са градитељима о привременом закупу њиховог земљишта на три године.

"Нити можемо шта да зидамо, да правимо, да подижемо кредите, да нешто о обнављамо, око куће. Ништа нам се неће признати, јер је то све усликано", објашњава Драган Мајсторовић из Пилатовића.

"Нормално да треба, али не могу да кажем да не треба. Да ли је то могло да се помера, да не узима овде првокласну земљу, малтене цело село се, да кажем, уништава".

Којом ће трасом ауто-пут проћи кроз Пилатовиће? Одговор на то питање мештани чекају четрнаест година.

"Ја бих рекла да Србија чека уопште Коридор 11 бар једно двадесет и више година. И такође бих рекла да тај коридор није постојао до пре неколико година. Једина деоница на Коридору 11 која је постојала, била је на жалост направљена од блата, то је Уб - Лајковац деоница", каже Зорана Михајловић, министарка грађевинарства.

"Ако људе интересује експропријација, ако их интересују њихове парцеле могу да дођу у Путеве Србије и ми ћемо да им кажемо да ли кроз њихову парцелу пролази пут или не пролази", објашњава Зоран Дробњак, директор ЈП "Путеви Србије".

У Горњој Добрињи, родном селу Милоша Обреновићу, чије ће име носити Коридор 11, радују се доласку ауто-пута. Ових дана стигли су први километри асфалта, који пролазе и поред места где је рођен будући српски књаз.

"Пут вода и струја, то ти је главно за сељака да остане то. А осталу механизацију, то се трудимо с нашим великим радом, то купујемо. Али те три ставке. Дошла нам је рзавска овде вода, дошао нам је сад пут, асфалт. Ако Бог да ауто пут ће доћи и он за две године, то нам доста значи за наш крај", каже Предраг Василијевић из Горње Добриње.

С обзиром на то колико је изградња ове деонице Коридору 11 комплексна, процене су да ће радови трајати три године. А од Пожеге пут би требало да се рачва ка Босни и Црној Гори. Нови афалт у Милошевој Добрињи већ је почео да привлачи туристе, а од ауто-пута очекује се и бржи развој тог дела Србије.

 

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар