"Под липом" - Сећање на Данка Поповића

У организацији „Удружење поштовалаца дела Данка Поповића", август у његовом родном Аранђеловцу, посвећен је сећању на живот и књижевни опус знамененитог писца.

У дворишту родне куће, под липом, окупили су се поштовалаоци Поповићеве писане речи, књижевници, историчари, културни и јавни радници, суграђани, да подсете на човека који је својим делима, пишући о историји српског народа, распламсавао духове, будио критику и јавност.

Поводом десетогодишњице упокојења Данка Поповића, служен је помен у Буковичкој цркви у чијој порти је његов гроб, а затим је у Народном музеју професор Мило Ломпар говорио о „Књижевним и политички погледи Милоша Црњанског", чији су политички ставови изнети тридесетих година двадесетог века, кореспондирају са делом Данка Поповића.

"Основно у његовом делу јесте историјска драматика која се снажно спаја са личним осећањем тренутка. Ту је Књига о Милутину, репрезентативна књига. То је књига која је у много чему успела да поседује интензитет. Представља врх његовог опуса, који је значајан и мимо ње", каже Мило Ломпар, професор на Филолошком факултету у Београду.

број коментара 0 Пошаљи коментар