Панчевачки риболовци од депоније направили еколошку оазу

Три године су риболовци из Старчева преуређивали дивљу депонију на изласку из села. Сада је то зелена, еколошка оаза намењена мештанима, али и онима коју желе да предахну од пута.

Од два хектара земљишта са којег су често до села допирали и непријатни мириси риболовци су направили пријатно место за одмор и дружење изградили су летњиковац, дечије игралиште са љуљашкама и клацкалицама, уредили су приобаље реке Надел и посадили 80 стабала сибирског бреста. На отварање еко-парка позвали су децу да се такмиче у пецању, а за све учеснике обезбедили су и симболичне награде.

"Треба нам више оваквих скупова, јер деца мог узраста много времена проводе поред компјутера, уместо да иду напоље. Дошао сам из суседне Омољице из Шаран друштва и лепо је било. Природа је прелепа. И ја имам викендицу у Банатском Брестовцу и сваког викенда идем на пецање. Највише ми се свидело то што сам имала друштво и што сам могла да пецам. Добио сам пехар, мајицу и пецаљку и све ми се јако свиђа", кажу малишани.

Риболовци су успели у својој намери да улепшају део свог села, а највећа им је жеља да што више мештана слободно време проводи на уређеној зеленој површини поред реке.

"Није то само за нас, већ и за бициклисте који овуда често пролазе, да имају где да сврате и одморе, а нама је овај простор као насељеном месту са 8.000 становника био преко потребан", каже Зоран Васиљковић из УСР „Надел" Старчево.

Старчевци ће имати још много посла, јер желе да поставе још неколико летњиковаца, али и да посаде око 200 стабала различитог дрвећа што ће додатно украсити екопарк и допринети чистијем ваздуху у селу које се налази само неколико километара од Рафинерије нафте у Панчеву.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 06. авг 2019, 20:40) - anonymous [нерегистровани]

Dragan

Svaka čast momci!