Сликарско дружење у Црепаји

Група уметника из Црепаје последњих пет година организује ликовну колонију, са идејом да представи лепоте Баната и споји сликарство са музиком и литературом. Ове године учествовало је 30 сликара, вајара и фотографа из Србије и иностранства.

Лето је време када многи сликари посећују ликовне колоније, јер им то доноси дружење и размену искустава са колегама, али пре свега инспирацију.

Банатска равница привукла је пети пут уметнике у Црепају, где су недељу дана стварали у интересантном амбијенту, у пространом дворишту сеоске куће, где постоји и музичка сцена.

"Амбијент је јако лепо урађен, има мини зоо врт, двориште је поплочано циглом, све су природни материјали, дрво, свуда су биљке около", каже Љубица Шакић, сликарка из Гроцке.

"Углавном сликам пејзаж, тако да ми је и Банат инспиративан. Има лепе пределе, ту је равница, житна поља", наводи Драгиша Симеоновић, сликар из Жагубице.

Летње колоније добра су прилика за уметнике да усаврше свој занат.

"Прво имате шансу да видите друге технике, а још ако имате среће да у својој техници имате мајстора, онда увек можете нешто да научите. Они могу добровољно да помогну, а нешто и „украдете", неке занатске цаке", сматра Јанко Лацо, сликар из Зрењанина.

Добра организација ликовне колоније довела је у Црепају и сликаре из иностранства, из Аустралије и Русије.

"Ја радим пејзаж. Сликао сам и Панчево, реку Тамиш, Војводина цела ми је лепа. Био сам и у Кањижи и Суботици и волим да радим са српским уметницима", каже Анатолиј Иванкин, сликар из Москве.

"Овде се одржавају и књижевне вечери, представе, музичке вечери, тако да је то један склоп уметности у ширем смислу и људи се осећају овде јако пријатно", наводи Иван Карафиловски, сликар и организатор колоније.

Сликаре су посећивали и мештани Црепаје, а сви заједно су уживали у коцертима локалних бендова.

број коментара 0 Пошаљи коментар