Фестивал фолклора у Босилеграду

У Босилеграду је у току једанаести међународни фестивал фолклора, на којем учествује 30 фолклорних друштава из Србије, Македоније, Бугарске и Црне Горе. Фестивал "Босилеградско крајиште и игра и пева" завршава се у петак увече.

Коло улицама града пред вечерњи наступ на сцени. Коло разноврсно и по ношњама и по годиштима. Сви прате коловођу, Бориса Радованова из Бослеграда.

"Ја сам предводио коло, играли смо много кола и много је било забавно", каже Борис Радованов из Босилеграда.

"Сплетови су били прилагођени свим играчима да би могли да се уклопе, да би могли заједно да играју", наводи Љубен Глигоров, организатор Фестивала.

Поједини играчи долазе у Босилеград годинама, током трајања фестивала, неки су, попут зајечарског друштва, или удружења врањских пензионера, бивших радника "Јумка", први пут на фестивалу.

"Ми смо прва фолклорна секција Рома која учествује на овом фестивалу. До сада смо презадовољни", каже Давид Георгијев из Зајечара.

"Свекрвино коло, врањски чочек, онда играју селку, искључиво врањске игре, врањски мелос, наше старе", каже Срба Николић из Врања.

Оживи Босилеград током међународног фолклорног фестивала, долазе млади, и они нешто старији, друже се, сарађују, деле искуства, спајају различитости.

"Они се ухвате једно за друго, изгубе се вере, изгубе се нације, изгуби се свака разлика, само њихова лепотиња и жеља да се докажу у колу", каже Владимир Захаријев, председник Општине Босилеград.

Позитивна атмосфера шири се градом током фестивала Босилеградско крајиште пева и игра, који, традиционално, спаја два месеца, јул и август.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво