Лековито биље и сликари у подножју Суве планине

У Србији се одржавају бројне уметничке колоније, али специфичност колоније, у непосредној близини највеће органске плантаже ароматичног биља у Србији, Тамјаница је у томе што је приватна. Њу је у оквиру удружења Пигмалион покренуо дугогодишњи колекционар уметничких слика из Словеније Горазд Ћук, који је у Србију дошао најпре послом, да би се прикључио узгајању биља и производњи уља.

За више од 200 хектара лековитог и ароматичног биља у подножју Суве планине се већ зна али мало ко зна да је ово и место окупљања уметника из целог света.

"Нисам знао шта је колонија када су ме позвали ни шта је тачно мој задатак, али ми је звучало занимљиво, било је спектакуларно када сам дошао, запитао сам се зашто нико не зна за ове лепоте, сада се трудим да што више људи сазна за све ово", каже Рајхард Шмит, селектор колоније.

Горазд Чук из Словеније кроз осмех за себе каже да је гастарбајтер. Власник је више од 50 ха биља, али и приватне уметничке колоније Пигмалион, недалеко од плантаже.

"Кад уђете у атеље, купите слику излазите - то је једно, а кад живите недељу дана са сликарем онда су те слике сасвим друкчије, гледам лепоту свако јутро, будим се у пет и гледам како се буди дан и у томе уживам", наводи Горазд Ћук, власник колоније.

Смењују се овог лета уметници из целог света, уживају у мирисима и нетакнутој природи.

"Остављајући терпентин, ланено уље и свакодневне своје мирисе суочили смо се са једним божанственим мирисом смиља, лаванде", каже Зоран Ивановић, сликар из Параћина.

"Први пут сам у Србији, одушевљена сам пејзажом, гостопримством, разговарамо медјусобно о уметности, толико тога сам научила", каже Џеневив Закони, сликарка из Америке.

"Свакако се разликује од других колонија због услова у којима ми овде радимо и ово је заиста један леп пример како може да да се много добре ствари уједине у једну целину", наводи Милан Пантелић, сликар из Београда.

Удружење Пигмалион трећу годину заредом издаје монографију, а слике настале у колонији с јесени презентују се на заједничкој изложби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво