Савемене и класичне плесне кореографије на семинару у Врању

Гала концертом у Дому војске у Врању завршен је пети Међународни семинар за уметничку игру "Summer Dance camp". Институт за уметничку игру организовао је радионице на којима су полазници из Србије, земаља у окружењу, Немачке и Белорусије припремали делове из репертоара класичног балета и кореографије из савремене игре.

На сцени Дома Војске класичан и модеран балет, пети пут пред врањском публиком. Добро су прихваћене савремене и класичне кореографије, игре.

 

"Неке су деонице врло захтевне, за њихов узраст поготову. Било је деце од 9 до 16, 17 година, тако да радили смо врло напорно", каже Ана Павловић, примабалерина Народног позоришта у Београду.

Једночасовни балетски Гала концерт десет дана припремали су полазници Међународног семинара за уметничку игру. Играчи из Србије, Немачке, Белорусије и земаља у окружењу зближили су се, научили нове покрете, кореографије.

"Научила сам нове савремене технике, нпр. пренос тежине, на који начин могу да контролишем свој центар и да се крећем кроз простор. У савременој игри је врло битно на који начин се крећеш кроз простор и да осетиш сваки део свог тела", објашњава Милица Бајчетић, плесачица из Београда.

Наталија Татић, балерина из Београда, каже да су се зближили и сви се лепо дружили:

"Мислим да је ово баш добро искуство и да може много тога да се научи."

На летњем семинару за уметничку игру предавачи су били из Белорусије, Русије, Хрватске, Србије.

"Оно што је јако фасцинантно да смо успели људе исфорсирати да одмах уђу у перформинг, да знају шта треба, где улазе, где излазе, да знају кореографије", каже Огњен Вучинић, кореограф, плесач из Загреба.

"Врло је важно радити на децентрализацији уметничке игре, то јесте била мисија Института за уметничку игру", каже Александар Илић, организатор Summer Dance кампа. "Да се помери наравно цео пројекат ван Београда, да се овај регион упозна са класичним балетом и савременом игром".

Летњи камп у Врању организовао је Институт за уметничку игру из Београда, уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво