Производња боровница као додатни приход

У пожешком крају приводи се крају берба боровница. Произвођаче овог воћа, као и малинаре, брине осцилација цена која је на почетку сезоне била око 6 евра, да би последњих дана пала на 3 до 3 и по евра по килограму.

Младен Николић годишњи одмор проводи на плантажи боровница. Уместо летовања, на површини од два и по хектара има, како каже, природни полигон за увежбавање возачке спретности.

"Може да се вози Ферари, али у мом случају, као што је овај, то је зелени Ферари, а на црвени", каже Младен Николић произвођач боровница из Пожеге.

Код ведрог и увек расположеног послодавца, додатни извор прихода обезбеђују Пожежани разних професија - из просвете, здравства, трговине,пензионери. Међу сезонцима ангажованим за бербу боровница и једна Малина.

"Отприлике што се тиче зараде је то негде отприлике исто. С тим, што кажем опет је мало лакше боровницу, бар мени се тако чини. А врућине, шта знам, исто је и у малини и у боровници" истиче Малина Живковић из Пожеге.

"Није тежак посао, опуштено је. Ово је онако добра екипа, кажем радила сам двадесет три године у трговини и ово је баш онако опуштајуће скроз", нагчашава Добринка Мићовић из Пожеге.

Иако су свеже боровнице тражене на светском тржишту, Младен каже да Србија нема довољно капацитета за извоз. Од малина може да се оствари бољи приход, али су неопходна већа улагања у пласман.

"Онда се она лагерује у хладњачама у потхлади два до четири степена и тако се одржава у свежем стању. Даље се она пакује, ако је то неко друго тржиште, у овом случају јесте, онда се пакује у мања паковања од 125 грама, 250 грама и онда иде у извоз",   додаје Младен.

И ово воће прате ценовне осцилације, али Младен, који је пре три године засновао производњу, тек очекује приходе и пун принос боровница. До тада, каже да треба много рада, али уз добро расположење и посао ће ићи од руке.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 10. јул 2019, 12:58) - gastarbajter [нерегистровани]

Sve to zavrsi na zapadu EU

Ovde u Nemackoj kutijica od 125g je od 1,20€ do 1,80€ u maloprodaji. Lidl, Aldi, Norma, Edeka, Rewe. To znaci ako nas proizvodjac dobije po kilogramu recimo 5€ onda ovaj na kraju lanca ima 8x toliko (8x125g =1000g) odnosno 9,60€ do 14,40€ po kilogramu. Tu ide jos cena hladnjace, pakovanja i transporta plus uvozni papiri, pregledi...