Фестивал Руже Липолиста

У Липолисту селу у Мачви, мештани се баве гајењем ружа. Већ четврт века организују и чувени Фестивал - "Руже Липолиста" који је привредна, али све више и туристичка манифестација. Проверавали смо које су најатрактивније сорте и како теку припреме за Фестивал.

Ружина поља у Липолисту, и поред мајске хладноће која је успорила развој цвета, захваљујући нези, спремно дочекују фестивал. Овде процвета око 800.000 пупољака, четвртина од тога на имању породице Милана Топаловића, која се гајењем цвећа и зеленила на 20 хектара бави дуже од 6 деценија.

„Највише се, поред домаћег тржишта, пласира у Европску Унију, затим у Русију и у земље у окружењу", каже Милан Топаловић, производјач ружа из Липолиста.

За добрар квалитет и позицију на тржишту, кажу у Липолисту, потребни су посвећеност и знање, због чега негују прекограничну сарадњу са Хрватском и са Лотумом у Холандији.

Пратећи светске селекционаре, овде је почела производна десет нових сорти руже. Посебно заимљива је ђулбешећер, ружа за слатко, сокове и мирисна уља, која ће процветати идуће године.

У сезони у ружићњацима Липолиста ради пола села, у неким породицама четврта генерација , као код Маринковића, у чијем животу ружа има посебну симболику.

„Она је свакако наш посао, ми од тога живимо али и више од тога. Она је пре свега љубав, било је година у тих 40 када се руже нису могле нигде продати, у ратним условима и тако даље, али смо их ипак гајили", прича Милан Маринковић, производјач ружа из Липолиста.

За најважнији догађај у календару, мештани Липолиста увелико уређују дворишта и баште. За уживање у бојама и мирисима ове године организовано је додатних седам туристичких тура.

„Очекујемо да ће око 2 до 3 хиљаде људи бити на фестивалу. Припреме су у току, улазе у завршну фазу, ових дана ће се монтирати и штандови", каже Горан Мијаиловић, председник Удружења "Руже Липолиста".

Поносни на трајање и ентузијазам ружара, организатори 25. Фестивала афирмисаће рад и знање али и уметност. За изложбу цвећа пријављено је 50 излагача а посебна атракција биће Ајфелова кула од ружа.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво