Прва страна ИТ фирма у Пироту

Улагање у ИТ технологије, један је од приоритета Владе Србије. Овај сектор, у нашој земљи бележи годишњи раст од 20 одсто, мада и даље недостаје око 15 хиљада стручњака. Улагањем 7 милиона динара за опремање Старт уп центра у Пироту, Министарство науке настоји да задржи малде у том граду и подржи почетнике у ИТ пословању. Пословну шансу у информационим технологијама виде пре свих млади људи.

Адриан је пре четири године из Кејптауна дошао у Пирот родни град његове супруге и одлучио да ту остане. Наставио је да се бави послом који је радио у својој земљи - ИТ технологијом и недавно отворио фирму у Старт уп центру.

"Имао сам велики избор кандидата.Упослио сам њих неколико, а у наредним месецима планирам да ангажујем још људи. Радимо за фирме у Африци, Аустралији и Великој Британији. Надам се да ће у блиској будућности бити још боље и да ће нас институције подржавати у даљем раду", каже Адриан Дунбар.

Млади Пироћанци који раде у Адријановој фирми, кажу да су веома задовољни послом јер им пружа могућност за даље усавршавање у области ИТ сектора.

"Изазов је велики с обзиром на то да се ради за велико тржиште, компанија је доста велика. Лично за мене изазов је још већи, јер је то неки спој економије и програмирања, с обзиром на то да се раде апликације за рачуноводство и за финансије", наводи Петар Петровић.


„Одувек сам желела да се бавим програмирањем , на крају за то сам се и школовала, али идеја је била да се вратим у Пирот и ево сада сам добила прилику да радим оно што волим", каже Неда Дончић.

У локалној самоуправи Пирота истичу да је развој информационих технологија будућност али и приоритет, како би се, пре свега, упослили млади људи и остали да живе у свом граду.

"Издвојили смо заједно са Националном службом и ЗИП центром средства за неколико врста обука. Неке од тих обука јесу обуке основног и вишег нивоа за ИТ сектор и новац за опремање Старт уп центра", каже Владан Васић, градоначелник Пирота.

На реду је, кажу израда озбиљне стратегије за развој ИТ сектора јер у срединама попут Пирота, послодавци имају стручну радну снагу, добре услове и мање трошкове, што може бити стимулативно за велике ИТ компаније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво