Крушевачки златни музичари

Основну и средњу Музичку школу "Стеван Христић" у Крушевцу похађа 752 ђака који бележе изузетне резултате на свих 11 одсека. Ипак, бројем освојених награда, на престижним домаћим и регионалним такмичењима, посебно су се издвојили млади хармоникаши у класи професора Горана Арсића. Публици у родном граду синоћ су се представили Концертом лауреата.

Публика их је дочекала аплаузом, како и доликује победницима. За две године, школи и граду, са републичких и престижних међународних такмичења Стеван, Марко, Михајло, Јован, Никола и Душан донели су 86 награда - 11 лауреата, 43 прве и 32 друге награде.

"Ово је један велики резултат на нивоу Србије, не само на нивоу нашег града. Иначе наша школа славила је прошле године 70 година постојања, тако да ово је још један успех који даје печат таквом једном јубилеју", каже Александар Тодоровић, директор Музичке школе "Стеван Христић" из Крушевца.

Ову такмичарску годину класа професора Арсића крунисла је са 46 награда. Најтрофејнији међу ђацима је Никола који је пре само годину дана клавирну хармонику заменио дугметаром.

"Укупно, од када идем у музичку школу, освојио сам 24 награде за хармонику и 11 награда из солфеђа. У овој години сам освојио 11 награда из хармонике - 6 лауреата и 5 првих и 4 прве награде из солфеђа. Потребно је доста рада, труда и вежбања. Ја у просеку вежбам дневно четири сата", истиче Никола Тонић, 4. разред ниже Музичке школе.

Без посвећености и преданости музици нема резулатата, а љубав према хармоници коју на ученике преноси професор Арсић сматра тајном успеха.

"Ја од мојих ученика стварам уметнике на хармоници, а не школске свираче. Сваки родитељ који очекује школско учење, ја нисам порфесор за његово дете. Моји ученици имају часове хармонике у 7, 8 , 9 , 10 сати увече, за сваког ученика и у један сат ноћу сам на располагању. Код мене нема тај шаблон, нема тих оквира, нема тих правила", објашњава Горан Арсић, професор хармонике.

"Код њега је мало другачији систем рада. Ми и током рапуста долазимо у школу, похађамо његове часове. То нису обични часови, све је спонтано, није по пс-у тако да кажем. То је уметност. Задовољство је радити и њему и нама ", каже Душан Мишковић, 3. година средње Музичке школе.

Део те атмосфере, извођењем композиција домаћих и страних аутора којима су побеђивали конкуренцију и освајали најпрестижнија међународна признања, виртуози на хармоникама дочарали су крушевачкој публици на Вечери лауреата.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар