Повратак у Власово по завршетку радног века

У прокупачком селу Власову, смештеном на обронцима Радана, на 1100 метара надморске висине, готово да више нема становника. То је последица вишедеценијских миграција и инфраструктурних проблема. У последње две године, део путева је поправљен, а ово планинско село добило је и два нова становника, који су се, након пензионисања, вратили у завичај.

Милија Бабић, након рада и пензионисања у Београду, прошле године вратио се у родно Власово.

"Одморио сам се и психички и све. Доста је било оно, четрдесет и две године у Београду, доста. А сад ми, добро је", каже Милија Бабић који се вратио у Власово.

И Милисав Барац, након пензионисања у Куршумлији, време углавном проводи овде, у својим шљивицима, на пчелињаку.

"Има услова, али слабо има народа, овде код нас баш само три куће има отворене", наводи Милисав Барац.

Дугогодишњи председник Месне заједнице Власово Јаков Ковачевић не крије задовољство што се коначно неко и вратио и да би тај број свакако био већи, да се мало више улагало у овај крај.

"Па радује нас да се сви врате и вратили би се многи, само због пута сви избегавају. Људи би долазили, али само сви кад оду, врате се, кола поломе", каже Ковачевић из Власова.

Иако годинама указују на ове проблеме и готово извесно гашење села на Радану, мештани кажу да су тек недавно, захваљујући Србији шумама, повезани са матичном општином Прокупље.

"Трудили смо се ових протеклих година да ускладимо наше потребе у газдовању шумама и са потребама локалног становништва, првенствено око одржавања путне мреже", наводи Небојша Миховиловић, директор ШГ "Топлица" у Куршумлији.

"На нама је да се трудимо да ово село приближимо мало цивилизацији. Кад би и с друге стране се то повезало, верујте да би овде било, гарантовано, сваке године, по два , три становника би се враћало у ово село", каже Михаило Барац, председник Удружења "Радан" Власово.

Власовчани су се и ове године окупили на традиционалном сабору, захвалили се онима, који им помажу да опстану на овим просторима, са надом да ће почети да се реализује и неки од држивних пројеката, предвиђених за ово заштићено подручје, од изузетног значаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво