Бујановачка деца без предрасуда, едукација и за родитеље

У Бујановачкој основној школи у два одељења су само деца ромске националности, а у остала три састав је мешовит. У школи кажу да је такав распоред направљен на захтев родитеља. Ипак, после притужбе невладине организације Поверенику за заштиту равноправности, школи је наложено да отклони неправилност.

Пре почетка школске године формирано је пет одељења, уписано 117 првака. План је био да по петоро ђака српске националности буде у сваком одељењу. Родитељи су се побунили, тражили су да распоред деце буде као у вртићу, по осморо српске у три одељења, а у два само ученици ромске националности.

"Ми смо се обратили Министарству просвете како би они даље преузели надлежност за решавање проблема у школи. Та деца нису физички одвојена, она користе заједничке просторије, имају заједничке ваннаставне активности," каже директорка ОШ "Бранко Радичевић" у Бујановцу Мирјана Нешић.

Удружење "Праксис" упутило је притужбу Поверенику за заштиту равноправности. Kрајем марта утврђено је да су и школа, Општина и Министарство просвете прекршили Закон о дискриминацији и предложене су мере за отклањање пропуста.

"Ми покушавамо да то елиминишемо у духу толеранције, разговорима, кроз едукације, да научимо нашу и другу децу да се међусобно не разликују и а да се поштују", каже наставник ромског језика Kенан Рашитовић.

"Имали смо радионице где смо много допринели на зближавању деце, на побољшање успеха у школи, постоји та сарадња између бољих и слабијих ученика", каже директорка Нешић.

Деца не осећају тензије, немају предрасуде, уче, играју се и помажу међусобно.

"Супер се слажемо, увек смо ту заједно, за друге, и мислим да је овако најбоље кад се дружимо", каже ученица 5. разреда Сара Томић.

"Све ми добро иде, а моја другарица Сара ми помаже кад нешто не знам, и ја њој помажем кад не зна добро", каже њена другарица из разреда Ђенихана Шашивари.

У Основној школи "Бранко Радичевић" школује се 1.120 ученика. Њима, да лакше савладају градиво, помажу и два ромска асистента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво