Акумулација Ћелије од наплавина заштићена мрежама

Велике количине смећа протеклих дана слиле су се и у акумулационо језеро Ћелије, са кога се водом за пиће снабдева 120.000 грађана Расинског округа. Захваљући искуству од претходних година, брзом акцијом крушевачког Водовода и Рибочуварске службе спречене су веће еколошке последице.

Дивље депоније у приобаљу горњег тока реке Расине, на подручју бруске општине, обилне падавине почетком недеље донеле су у акумулацију Ћелије. Грање и пластика прекрили су површину језера у кланцу.

"Желим да кажем да водоснабдевање ни једног тренутка није било угрожено за све кориснике који користе нашу воду за пиће", наглашава Саша Антић, директор санитарне заштите ЈКП "Водовод" Крушевац. "Ми смо одреаговали, поставили да импровизовану заштитну баријеру на површини језера Ћелије и на тај начин успели да зауставимо све оно што се налази на површини, а што личи на чврсти отпад органског и неорганског порекла."

"Србијаводе" допремиле су плутајућу завесу. Уз помоћ рибочуварске службе Расина 70 м овог заклона биће постављено као додатна заштита.

"Ми смо први који видимо сва лоша дешавања на језеру Ћелије јер пратимо 24 сата", каже Бојан Сремчевић,  директор Рибарског подручја Расина. "Рибочуварска служба жели да језеро Ћеије буде заиста на завидном нивоу, да буде једно од најбољих у Србији али видите у каккву смо ситуацију дошли. Долазимо сваке године, и морамо ставити тачку на ово."

Превентивним мерама на уређењу речних токова, уклањању депонија и оштријом казненом политиком према загађивачим , слика би се донекле изменила набоље.

Својеврсну еколошку катастрофу језеро је преживело 2014. године када се у њега слило 500.000 кубних метара отпада. Колико га је у овом тренутку знаће се када ниво воде опадне и почне чишћење језера.

Захваљујући јавним радовима које крушевачки Водовод пуну деценију спроводи уз подршку Републике и локалне самоуправе, са површине језера и његовог приобаља годишње се прикупи око 250.000 кубика разног отпада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво