Масовно угинуће пчела у околини Кикинде

У околини Кикинде ових дана забележено је масовно угинуће пчела. Страдало је око хиљаду кошница, а штета у двадесет пет пчелињака повећава се из дана у дан. Шта је узрок угинућа пчела?

Сумња се да је угинуће пчела изазвало прскање препаратима околних пољопривредних култура, тачније да је до тровања дошло након што су уз новомилошевачки, башаидски и иђошки пут почела обимнија третирања пшеничних поља.

Пчелари ову тврдњу износе, јер се проблеми нису приметили на другим правцима.

У Удружењу пчелара Кикинда кажу да је штета, према првим проценама, око 120.000 евра.

Наша екипа посетила је пчелињаке у околини Кикинде, где власници скупљају и закопавају угинуле пчеле.

Само на пчелињаку Душана Јањића сакупљено је више од 100 килограма угинулих пчела.

Удружење пчелара је о овоме обавестило инспекције,које треба да провере наводе, фитосанитарну инспекцију која треба да узме узорке. Апел је на пољопривреднике да користе средства заштите у складу са упутством, да не пршћу биљке у цвету или по ветру и да то чине у касним поподневним сатима или предвече.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво