Косјерић: Меморијална трка у част оснивачу српског олимпизма

У Косјерићу је одржана 16. меморијална атлетска трка "Генерал Светомир Ђукић". Рођен у Ражани, Ђукић је био свестрани спортиста, а са неколико официра 18. пешадијског пука Краљевине Србије 1910. године основао је Српски олимпијски клуб.

Светомир Ђукић рођен је у косјерићком Ражани. Већ на улазу у село налази се прво подсећање на дивизијског генерала Ђукића, који је основао српски и југословенски олимпизам, а био је ангажован и посебно поштован у Међународном олимпијском комитету.

Сваког маја, на дан његовог рођења, одржава се помен крај цркве где од 2002. почивају његови посмртни остаци, као почаст и сећање суграђана. 

"Генерал Ђукић је један од најзначајнијих Косјераца", истиче председник Општине Жарко Ђокић,  "и ми ћемо у наредном периоду једној улици у Косјерићу дати његово име." 

Атлетска трка њему у част већ 16. година почиње подизањем олимпијске заставе, крај олимпијске чесме, а онда и трком косјерићких школараца који потврђуђују да је њихов град - град спорта.

Ученик Страхиња Вујетић тренира фудбал и трчање:

"Трчим и на тренинзима. Данас је била добра трка."

"Идем на фолклор", каже Сунчица Рајовић, "а што се тиче трке, сваке године имам трему и увек сам друга." 

Трка је била тешка, а конкуренција јака, каже Иван Лучић који, иначе, тренира фудбал.

"Знамо да је атлетика краљица спорта и зато је ова трка веома важна у развоју косјерићког спорта", рекао је Љубиша Ђокић, референт за спорт у Општини Косјерић. "Истовремено, постала је косјерићки бренд, па осим развоју спорта у општини позната је међу спортистима целе земље." 

Главна трка Меморијала косјерићким улицама окупља годинама најбоље сениоре дугопругаше. Победник је, као и прошле године, Кенијац Стенли Кипруто који тренира са атлетичарима ужичке "Младости".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво