Невреме оштетило усеве у средњем Банату

У Зрењанину и околини синоћ је за један сат пало 37 литара кише по квадратном метру. Током ноћи и нових двадесет литара. Због тога је канализација у граду била запушена, а неколико главних саобраћајница под водом.

У селу Ечка пала је метална бандера, а више пластеника је оштећено. У селу Торда је ударио гром у приватну кућу, али на срећу није било повређених. Сем кише падао је и град, који је оштетио усеве у средњем Банату. У општини Житиште је због веће штете у атарима пет насеља одржан и Штаб за ванредне ситуације.

Према првим проценама најјачи град био је у атару села Торда. На делу ка селу Башаид, штете на пшеници и јечму се процењују до 50 одсто, док су нешто боље прошли кукуруз и сунцокрет. Додатни проблем је што на њивама у нижим деловима атара још увек стоји вода.

"Нажалост мало грађана земљорадника осигурава своје усеве и то нам ствара додатан проблем. Вероватно да ће људи бити додатно оштећени код пшенице и јечма, јер то су прве паре које стижу", каже Јанош Добаи из МЗ Торда.

Сем Торде, штете је било и у атарима Честерега, Банатског Двора, Банатског Карађорђева и Житишта

"Сви они који су претрпели неку штету пријаве могу извршити у Месним заједницама, како би ми данас и сутра могли да сумирамо све оно са чиме су људи били погођени овом временском неприликом", наводи Митар Вучуревић, председник општине Житиште.

Кукуруз је таман добио довољно влаге за нормалан развој, сада све зависи од тога колико га је град оштетио и да ли лежи у води. Зато ратари копају мале канале да вода отекне са њиве.

"Кажу да кукуруз хоће, може да се опорави. Кажу да га стуче, може да му стуче тај лист, али да ће се опоравити. Идемо да видимо сад, ако буде да се пресијава, мораћемо да пресијавамо", каже Драган Тривуновић, пољопривредник из Банатског Двора.

Стрелци противградне заштите су дејствовали са станица око Зрењанина, сазнајемо да су са неколико станица испаљене све расположиве ракете, на пример у Мужљи шест ракета, Честерегу десет и Банатском Двору девет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво