Рамиз Етемовић - хроничар Пештери и Голије

Хроничар обичаја и људи на Пештери, Голији, Копаонику и Рогозни - Рамиз Етемовић је, како кажу, испричао "велике приче" о "малом" човеку. Двадесет пет година стварао је за Радио-телевизију Београд и "Вечерње новости", а легендарни уредници Дневника Омер Карабег, Иван Кривец и Ненад Ристић, волели су да најгледанију емисију заврше Етемовићевим репортажним минијатурама. Иако је у пензији, и даље ствара.

Овом поруком Етемовић започиње емисију "Вама на селу". Ударни термини суботом и недељом на Регионалној телевизији су његови. Најгледанија је у овом делу Србије али и у дијаспори која потиче одавде.

Ретко је у медијима иако се пола века бави новинарством. Градио је мостове, куће, помагао најугроженијима. Био хроничар живота на селу у овом крају:

"Наша села су пуста. На Рогозни, имамо шест села. Смиљов Лаз ниједног становника нема. Осталих пет села - 35 становника. Последњи ђак, Никола Бабић, завршава 8. разред у Рајетићу и све се гаси. Туга."

Иако је од НУНС-а добио награду за животно дело, за њега је веће признање да је добродошао у свим селима, без обзира на националну структуру мештана.

"Ми смо имали, сад другог маја вашар у Делимеђу. Осамдесет пензионера је дошло из твог Баљевца. И да се друже у Делимеђу. И лепо су дочекани", каже Етемовић. "Е, то је оно! Људи морају да живе заједно. И у Кур'ану и у православљу лепо стоји, људи морају да се поштују."

Све новинаре који раде на овом подручју сматра својим ученицима. Ред је зато, да прилог одјавимо на његов начин:

"Волите и дружите се, то је најважније у животу. Много среће!" 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво