Киша пада у целој Србији, а веје и снег

У готово селој Србији пада слаба или умерена киша, а на Златибору, Копаонику и у Сјеници снег. Према последњим информацијама из Сектора за ванредне ситуације, нема већих проблема. Имајући у виду временску прогнозу и упозорења, све надлежне службе су у приправности.

Републички хидрометеоролошки завод наводи да ће до краја дана и у току ноћи на подручју Србије укупна количина падавина у већини места ићи од 20 до 40 литара, локално и око 60 литара.

РХМЗ је најавио значајан пораст водостаја на Јадру, Тамнави, Јасеници, Кубршници, Колубари, код Уба и Љига, на Ресави, Лепеници и Црници.

Према последњим информацијама из Сектора за ванредне ситуације, тренутно у Србији нема већих проблема.

Начелник Управе за управљање ризиком Живко Бабовић рекао је за РТС да је стање потпуно под контролом.

У Београду је заседао Градски штаб за ванредне ситуације. Градоначелник Београда Зоран Радојичић поручио је да у овом тренутку нема разлога за панику и бригу, јер су све јавне службе у приправности.

Код Лазаревца је Колубара у благом порасту, а код Обреновца за сада нема опасности од изливања река.

Водостај Саве код Градишке је у наглом порасту, али град и оближња насеља нису угрожени. 

У месту Градојевић излила се Тамнава па се саобраћај одвија отежано. 

На Златибору, Копаонику и у Сјеници пада снег.  

Службе у приправности 

Киша која од ноћас пада у Расинском округу није изазвала веће проблеме, али су, због прогнозираних обилних падавина, све надлежне службе за заштиту и спасавање у приправности.  

Начелник Одељења за ванредне ситуације града Крушевца Душан Тодоровић указује да се главне падавине очекују после подне, па све до 23 часа.

"Пашће од 15 до 35 литара по квадратном метру, у зависности у ком делу града се налазите и како циклон буде ишао, тако ће да буде и то пражњење. Препорука јесте да људи воде рачуна да без преке потребе не излазе и да воде рачуна о себи. Ако буде већих падавина јужно од нас, на Јужној Морави, то је нешто што нас очекује у петак или за викенд. Ако буде већих падавина,  може бити проблематично у долини Рибарске реке, у Каонику и делу Шиљеговца", додаје Тодоровић.

У складу са одлукама Штаба за ванредне ситације Крушевца, Комунална полиција обилазила је критичне тачке на терену, а комунална инспекција издавала налог да се оне рашчисте како би се предупредиле поплаве.

Према речима надлежних, опрез је неопходан јер се може десити да локално падне више кише, и да то изазове проблеме на мањим водотоцима. 

Ситуација стабилна

На подручју Нишавског округа за сада нема опасности од изливања река, а у приправности су специјални тимови за реаговање у ванредним ситуацијама, речено је на седници Окружног штаба за ванредне ситуације.

Седам локалних самоуправа за ову годину издвојило је око 20 милиона динара за санирање последица од поплава.

"Стање на нашој територији је добро, нема никаквих изливања ни водотокâ првог и другог реда, успостављен је непрестани мониторинг, тако да су механизација и људство спремни да интервенишу уколико се укаже потреба. Могуће су урбане поплаве, изливање мањих бујичних потока. За сада нема проблема", каже Срђан Митровић, начелник Окружног штаба за ванредне ситиуације Нишавског округа. 

Начелница Нишавског округа Драгана Сотировски поручује да тај округ овај талас може сачекати миран.

"Поуздано можемо да кажемо да је Окружни штаб за ванредне ситуације Нишавског управног округа спреман за све ванредне ситуације", додала је Сотировскa.

Киша пада и у Шапцу. Ниво Саве од јутрос је 269 центиметара, за пет центиметара нижи него јуче. Ради само једна црпна станица од седам, колико их има на овом подручју, јер за сада нема опасности од изливања воде из канала на њиве.

У последња 24 часа на подручју Градске управе Бор пало је 26 литара кише по квадратном метру. Сви чланови тима за одбрану од поплава су у приправности, а ЈКП "Водовод" увело је 24-часовно дежурство. 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 15. мај 2019, 08:58) - NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

Potrebno je cistiti na vreme

Potrebno je cistiti redovno i kada kise ne padaju.
Izdati nalog pred kisu i cistiti je kasno .

(среда, 15. мај 2019, 06:59) - anonymous [нерегистровани]

Kraljevo

Ovde nesto rominjalo. Malo padalo,vise nije padalo.Ni sad ne pada.

(среда, 15. мај 2019, 05:25) - anonymous [нерегистровани]

"Maestro sneg"

Evo i u selu Lisi snezni pokrivac pada i dalje.Neverovatno za ovo doba godine.

(среда, 15. мај 2019, 00:30) - anonymous [нерегистровани]

Cogito ergo sum

Ljudi, u znanju je moć. Nemojte da vas mrzi, informišite se zašto i kako dolazi do ovakvih vremenskih uslova. Ne uzimajte ništa zdravo za gotovo već proučite pomno okolnosti i uzročno posledične veze. Saznanje o uzrocima neće otkloniti uzročnike, ali će nas pripremiti za nadalje. Što neko reče nedavno, one što drugačije misle danas etiketiraju, ali će sutra pitati za savet.

(уторак, 14. мај 2019, 22:58) - Sneza [нерегистровани]

Sneg u maju

Na Goliji celo popodne pada sneg bez struje smo od sedam sati haos

(уторак, 14. мај 2019, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

Potop

U Nisu niti slaba niti umerena kisa vec lije kao iz kabla,potop celo popodne jos pada cini se jos jace.

(уторак, 14. мај 2019, 17:19) - anonymous [нерегистровани]

Potrebno je cistiti na vreme !

"Комунална полиција обилазила је критичне тачке на терену, а комунална инспекција издавала налог да се оне рашчисте како би се предупредиле поплаве."
Nalozi za ciscenje se izdaju pre najavljenih kisa .......

(уторак, 14. мај 2019, 17:16) - anonymous [нерегистровани]

Порука за Србију

Немојте се опустити,у западним и централним дијеловима Републике Српске је алармантно,негдје и горе него 2014.