Крагујевац: После 20 година, сусрет некадашњих сабораца

Припадници 24. батаљона Војне полиције Крагујевачког корпуса окупили су се први пут од завршетка НАТО агресије на нашу земљу. Војници и резервисти из Шумадије учествовали су у борбама у Вуковару, преко Дрине, на Косову и Метохији.

Од 520 припадника батаљона, на прозивци у Крагуjевцу више од стотину. После 20 година, емотивни сурети, покоја суза, другарства која су остала за цео живот.

"Покушавамо да заборавимо неке тренутке, покушавамо да заборавимо, али опет у подсвести стоји то и дан-данас", каже Небојша Благојевић, некадашњи припадник батаљона.

"Живот, на своју страну свако. Ево, да се видимо, да евоцирамо успомене и наша славна времена", каже Ратко Јовановић, некадашњи припадник 24. батаљона Војне полиције.

"Кад сам ове људе видео, није ми жао шта год да смо урадили, да смо се окупили, иако је требало и труда и времена", додаје Зоран Савић, некадашњи припадник 24. батаљона Војне полиције.

Време је донело своје: уместо оружја, у рукама држе децу. Током ратних дејстава били су једни другима све. Прошли много тешких и болних тренутака, чували се попут браће. Пре две деценије, њих тридесет четворо бранило је Србију на караули Кошаре.

"Шестог маја, када смо били у том нападу, на Расу и Кошарама је била магла, да ви нисте могли да видите другог човека, ни десно ни лево од себе. Нажалост, нисам успео да сачувам тројицу момака и то ми је остала рак-рана у животу", сећа се Бранко Момчиловић, некадашњи припадник 24. батаљона Војне полиције.

"Све ружно остаје иза нас, али и ти момци, који су погинули доле, остају вечно у нашим сећањима", поручује Миодраг Михајловић, некадашњи припадник 24. батаљона Војне полиције.

Тада војници и дечаци, данас зрели људи, не заборављају другове који су дали живот за одбрану отаџбине. Оваквим окупљањима њихова имена чувају за вечност.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. мај 2019, 18:47) - anonymous [нерегистровани]

Prijatelji

Svim pripadnicima VJ, mojoj braci, veliki pozdrav! Zivi i zdravi bili!