Колико Пироћанце кошта припрема матуре

Како се за матурско вече припремају Пироћанци и колико ће то финансијски оптеретити кућни буџет? За улазак у свет одраслих нису пресудне хаљине и кравате, већ начин размишљања - поручују пиротски матуранти.

Оцене, матурски рад, припреме за факултет-уобичајене обавезе матураната... али пре тога хаљине, ципеле и припреме за вече које ће се памтити читавог живота. Девојке - очекивано у већој еуфорији шта ће обући и како ће изгледати на матурској вечери.

Устаљена је пракса да се по матурску тоалету одлази у околне веће градове, јер у Пироту има само неколико радњи са свечаном гардеробом. Међутим, девојке су почеле да схватају „да је мода пролазна, а стил вечан" па све чешће одлучују да им хаљину сашију по њиховој жељи.

"Има и тога, рецимо ево комбинација ових тачкастих тилова. Значи, сукња број један, сукња број два и патике старке. Две, три хиљаде је рецимо цена неке хаљине. Углавном зависи од модела", каже Љиљана Андрић, кројачица.

Осим одеће и обуће, родитељи матураната ће морати да издвоје новац и за свечану вечеру у ресторану, па ће их све то коштати између петнаест и тридесет хиљада динара.

"Ове године три матуре ме очекују. Имам малог матуранта, велику матуранткињу и ја славим годишњицу матуре. Биће то занимљиво ставити на папир, мада је ружно када год причамо о таквим лепим догађајима да сурово то гледамо преко пара", каже Тамара Кутлешић Станчић.

Упркос свему, за улазак у свет одраслих нису пресудне хаљине и кравате, већ начин размишљања - порука је пиротских матураната.

„Није битно ко ће шта да носи те вечери, него коме ће шта да остане овде у срцу", каже будућа матуранткиња.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар