Воћни аранжмани једне Шапчанке

Весна Лазић из Шапца, од воћа може да направи све што пожели. Од јабука, поморанџи, диња, грожђа у њеној кухињи настају цветне корпе, лабудови, јежеви, папагаји. Аранжмане је почела да прави пре 6 година, да би јој деца уместо слаткиша јела воће, а сада јој је хоби додатни извор прихода.

Јабука, бибер, машта, добра воља и само неколико минута довољни су да би од воћа у кухињи Весне Лазић настао рак. Најзахтевнији је лабуд за чију израду је потребно више од 4 сата рада.

"Пажњу требало би обратити на сам квалитет воћа, да није презрело, да није превише зелено, да је лако за рад и да остане свеже до самог послуживања. Битно је јако да буде велики асортиман воћа, да можемо да се играмо са бојама, да то све када се сложи буде тако лепо, шарено, занимљиво", наводи Весна Лазић из Шапца.

Весна је запослена у галерији Културног центра и са уметницима се дружи скоро три деценије. Све што је научила од њих о облицима и бојама, применила је у својој кухињи. Воћне аранжмане, почела је да прави због деце, а затим их је поклањала пријатељима. Убрзо су стигле и прве поруџбине.

"Прво сам појео јежа, затим рака, птицу и медведа а у коначом збиру сестра и ја појели смо читаво животињско цартсво, односно, циљ свега, мамин циљ је био да приволи нас да уместо слаткиша једемо воће у чему је и успела", каже Веснин син Бошко Лазић.

Све што јој је потребно за рад, Весна има у својој кухињи, од чачкалица, штапића до украсних чаша и огледала. Да не би оксидирало воће, штити лимунском киселином или желатином а пре свега га добро опере.

"Док правим декорације, ја пре свега уживам, играм се с бојама, с облицима, то сецкање мене опушта, једноставно уживам, играм се као дете. Свиђа ми се то играње зато што ту нема ништа да се баци, иако се нешто погреши, увек може да се поједе", каже Весна.

Да би воће остало свеже, Весна углавном аранжмане прави ноћу. Поред тога што је лепа, свака њена декорација је и укусна и здрава.

број коментара 0 Пошаљи коментар