Ћуприја: Зашто неће нико у шиваче

У Ћуприји или нема довољно шивача или људи неће да раде тај посао. У тамошњој конфекцији конкурс за нове раднике отворен је месецима, фирма се представљала и на сајмовима запошљавања, али машине у другој смени стоје иако посла има за три смене. Шта је разлог - истраживала је наша екипа.

Огроман билборд на управној згради видљив и са прометног регионалног пута очајнички је покушај турске конфекције Тибет мода у Ћуприји да коначно нађе довољан број радника. Фабрици тренутно недостаје око 150 радника различитих струка, углавном шивача. Посла и нових наруџбина има напретек, али машине у делу погона стоје. Конкурс за нове раднике стално је отворен.

„Не морају да имају радно искуство, не морају да имају никакве везе са текстилом, ми ћемо их научити да шију, пеглају, апсолутно свему. Спроводимо обуке преко Националне службе за запошљавање које су плаћене, национална служба такође обезбеђује транспорт", каже Александра Тодоровић, генерални менаџер "Тибет моде".

Ленута Мариоара дошла је чак из Румуније да организује производњу јер на простору Поморавља, кажу у фабрици, није било довољно стручних особа за то место. Запослене раднице, уколико су до краја искрене, кажу да им је на послу доборо, да имају паузе и слободне дане, плаћен превоз и боље плате него раније.

Тања Стојановић, радница, задовољна је условима:

"Плата редовна, услови су коректни видите и сами, имамо слободне дане, зна се кад одмарамо, кад радимо." На питање има ли кажњавања, одговара: "Ја још увек нисам то доживела."

"Поштују нас као раднике, увек имају разговоре с нама, питају шта нам смета, шта можемо да побољшамо, то је добра ствар", каже Виолета Ђорђевић.

Страни послодавци коначно увиђају да број добрих и вредних радника посебно у мањим местима није неограничен ресурс и да ретко ко хоће да ради за минималац. У "Тибет моди" зато су увели норму, кажу реалну и повећали плате тако да се сада зарадјује у просеку око 33 хиљаде динара.

"Вероватно многи неће да раде или траже нешто много више од онога што фабрика нуди", каже Лелица Солдо, радница.

У чему је проблем и зашто нема шивача покушали смо да сазнамо и у филијали Националне службе за запошљавање у Јагодини, али уместо одговора добили смо мејл да нам не могу обезбедити саговорника на ту тему.

Грађани Ћуприје кажу да помака на боље у том граду има, али има такође и оних који не желе да раде из разних разлога.

Међу радницима и незапосленима у Поморављу већ постоји незванична листа пожељних и послодаваца за избегавање. Али истина је вероватно негде на пола пута између услова које нуде послодаваци и жеља и навика запослених, а ко мора да ради не бира посао.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 26. апр 2019, 15:53) - anonymous Ss [нерегистровани]

Sedela sam ...

Ko da sije kad su svi menadzeri i svako danas moze da zavrsi fakultet . A niko i nece da radi kod privatnika razumem i zasto evo sada drzavnim sluzbenicima spojeni praznici pa praznuju od petka do cetvrtka . Privatnik taj luksuz sebi i radnicima ne moze da priusti jer ima mnogo dazbina koje mora da ispuni .