Босанске пите у Банатском Деспотовцу

Удружење жена из Банатског Деспотовца, села код Зрењанина скоро две деценије организује манифестацију у част пите. Посетиоци су ове године могли да пробају стотинак различитих савијача направљених по посебном, традиционалном рецепту.

За породице досељене након Другог светског рата у Банат традиционална јела била су део завичаја. У селу Банатски Деспотовац, петнаестак километара удаљеном од Зрењанина, са колена на колено преноси се рецепт и начин справљања босанске пите и нема домаћинства где се не спрема или домаћице која не зна да је направи. 

 

Седамнаести пут одржана је манифестација у част савијаче за коју тесто, по пропозицијама, мора бити ручно урађено и развучено, обавезно са кромпиром, зељем или сиром.

"Није она што се купује у пекари. Значи, ми сваку питу месимо, развлачимо на танко, не на коре, не ништа на брзину него полако", објашњава Љиљана Савковић из Асоцијације жена Банатски Деспотовац. "Свака је кора направљена како треба, лепо када је развучете и поспете она добије ту мекоћу, сласт. То је баш она права босанска пита."

Организатор манифестације је Асоцијација жена из Банатског Деспотовца. За посетиоце дегустација педесет разних пита, али прилика да се научи начин спремања традиционалног јела које је остало у породицама део Босне.

"Иде брашно, со и вода. Добро се замеси, одради, па се остави да одстоји. Онда се опет развуче мало, премаже се маст, па још мало одстоји и тек се тада развлачи", објашњава Ленка Станивук, учесница манифестације.

Божидар Коњик, председник Савета МЗ Банатски Деспотовац каже да изузетно озбиљно схватају ову манифестацију:

"Поготово та асоцијација жена, оне се баш до последњег атома потруде да би ово испало добро. Јер, ипак треба направити 50, 100 пита, није мало! А све нас је мање, све је мање старијих жена које хоће да се привате тога, млађе мало слабије, али и оне се труде."

Код пита су се оцењивали изглед, квалитет теста, надева, али је укус био пресудан. Занимљиво, три најбоље оцењене пите биле су традиционалне кромпируше.

број коментара 0 Пошаљи коментар