Гимназијалци из Лебана нису отпутовали у Крагујевац на позоришно такмичење

Гимназијалци из Лебана овогодишњим Позоришним сусретима у Крагујевцу неће учествовати. Школски одбор и директор Гимназије у Лебану забранили су одлазак драмске секције на републичко такмичење, сматрајаћи њихову представу непримереном. Због такве одлуке део ученика протестује.

У ђачке клупе неће ни данас сести. Чланови Театра Гимназијалац. Њих двадесетак уз подршку школских другова и некадашњих ђака Гимназије у Лебану.

„Зато што смо очекивали да ће школа подржати рада Тетара и подржати уметност, али наишли смо на проблем који је био нерешив”, каже Братислав Здравковић, члан Театра Гимназијалац.

Оно што су за чланове драмског студија и њиховог ментора уметничке слободе, за директора и Школски одбор је непримерен и вулгаран садржај. Разлог за неодлазак на фестивал у Крагујевац, уз непоштовање фолмалне процедуре пријаве за учешће коју је уместо школе поднео сам професор.

„Уз то професор није прикупио сагласност родитеља за одлазак ученика у Крагујевац, професор се није консултовао ни са наставничким већем, не постоји писани траг да је стручни актив професора уметности и професора српског језика заседао и прегледао текст представе која би требало да буде приказана”, каже Драган Ђорић, директор Гимназије у Лебану. „То је разлог због чега нисмо били упознати са садржајем представе.” 

„Мртво море за почетнике” је спој „Секса за почетнике” Јасминке Петровић, Домановића и Нушића.

„Идеја је била да заправо отворимо оне теме које средњошколце интересују као што их интересује и тема сексуалности, а ученици немају простора да у редовној настави дискутују о томе, а с друге стране да покажемо како једно мртво море и паланка гуши те теме”, каже професор Душан Благојевић, руководилац драмске секције.

За већину ученика настава је данас нормализована, они најупорнији спремни су да у школском дворишту остану, чини се, до смене директора. Санкције неће трпети тврди директор Ђорић сматрајући да су деца заведена.

„Наш циљ је, пре свега, да једноставно имамо слободу говора”, каже Марко Ковинић, председник Ђачког парламента.

Ђаци неће трпети санкције, рекао је директор Гимназије Драган Ђорић,  али ће часови морати да се надокнаде.

Простора има за реакцију Министарства, али и истражне органе. Школски одбор је дао коначну реч и о наступу ученика ове школе на републичком такмичењу рецитатора у Ваљеву. Одласка нема због еротског садржаја песме непримереног школском узрасту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво