На Дан књиге крушевачки основци даривали библиотеке сеоских школа

Данас је Светски дан књиге и ауторских права, који се обележава у знак сећања на великане књижевности - Шекспира и Сервантеса. Колико се, и шта чита проверавале су колеге из Крушевца и Ниша.

Акцији прикупљања књига за формирање библитека у пет подручних одељења ОШ "Владислав Савић Јан", крушевачки основци су се у великом броју одазвали, дарујући своје омиљене наслове с много љубави.

"Ја мислим да је изузетно важан осећај даривања, из простог разлога што је појава мултитаскинга, интернета и развој технологија нашу децу одвео у смеру који јесте у складу са 21. веком али је она база заправо књига и њој се увек требамо враћати", каже Ана Пауновић из Развојног центра Србије.

Љубав према писаној речи у ОШ „Јован Поповић" с пажњом негују. Кроз позоришне представе, радионице и часове стварајући атмосферу и окружење које малишане мотивише.

„Читам зато што моја учитељица нама стално прича ја сам много волела да читам па сам почео и ја да читам са њом и онда сам заволео да читам", каже један од њих.

"Ми који волимо књигу и радо читамо се заиста трудимо у школи да ту љубав пренесемо нашој деци и засита мислим да је у самој породици, а онда и школи кључ тог успеха. Постати добар читалац. Свестрана личност, неко ко ће умети да цени уметност и лепу реч", наводи Сандра Поповић, професор разредне наставе у ОШ "Јован Поповић" у Крушевцу.

Са променом интересовања у старијим разредима мењају се многе , па и читалачке навике.

"Они се увек буне када је у питању лектира више би волели да читају другачије књиге, нешто што њима одговара, њиховом узрасту не класике наше књижевности, оне писце које смо ми раније читали, али добро можда ће се нешто и у том смислу променити", каже Ивана Павловић, професорка српског језика у Деветој гинманизији у Нишу.

Љубав према књизи и писаној речи развија се много пре него нам школа одреди шта ћемо читати , а највећу одговорност да се та љубав код деце и развије сносе родитељи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво